30 жовтня: це цікаво знати

30 Жовтня 2018 13:51

30-10У народі 30 жовтня казали, що “На Осія колесо з віссю прощається” — це означало закінчення літнього шляху.

За церковним календарем 30 жовтня вшановували пророка Осію, мученика Андрія Критинського, преподобного Антонія Леохновського, мучеників безсрібників Косму і Дем’яна Аравійських і братів їхніх мучеників Леонтія, Анфима та Євтропія, праведника Лазаря Чотириденного.

Іменинники 30 жовтня:

Андрій, Кузьма, Леонтій, Лазар, Дем’ян.

30 жовтня народились:

1882 — Михайло Бойчук, український художник-монументаліст, лідер групи «бойчукістів». Один із засновників монуменального мистецтва України ХХ століття.

Чи знаєте ви, що:

Цікаві факти про дороги світу

Англія

Рух в Англії лівосторонній. Це може привести до певних незручностей під час поїздки. Кермо в більшості автомобілів в Англії розташоване праворуч, а швидкість перемикається не правою, а лівою рукою. Деталь з першого погляду незначна, але якщо у вас механічна коробка і багато завчених маневрів, «заточених» на швидку зміну передач, будьте обережніше. Розворот дозволений скрізь, де зручно водієві і не заборонено знаками. У невеликих селищах діє обмеження швидкості до 30 миль / год. Якщо по дорозі ви не помітили дорожніх знаків, розслаблятися не варто – сучасні англійські села напхані камерами стеження за дорогами.

Іспанія

Ви цілком можете витратити 20 хвилин чи півгодини, намагаючись виїхати з польової дороги на шосе. Іспанські водії не звикли пропускати колег на дорозі. А тому, щоб потрапити на «хайвей», вам доведеться перетворитися на дорожнього агресора, навіть гіршого, ніж це прийнято у нас.

Індія

Лівосторонній рух чи правосторонній? Обидва! Починається рух, швидше за все, з лівої смуги, якщо рух на ній зупиняється – переміщаєтеся на праву і так далі. Якщо рух неможливо по обох смугах – чекаєте, де з’явиться «вікно», і втискається у нього – стратегія проста, як у шахах. До того ж, в Індії чим більший транспортний засіб, тим більше його поважають. «Легковик» зобов’язаний пропустити вантажівку, незалежно від правил, а далекобійники і великі фургони – «королі дороги» і можуть робити все, що їм потрібно. Автомобільний сигнал (клаксон) використовується не тільки у випадках, коли ви хочете привернути увагу. Він також служить виразом веселощів, смутку, вітання і прощання, лайок і флірту. Якщо на пустинному шосе ви побачили НЛО, миготливе різнокольоровими вогнями і видає пронизливі звуки, не лякайтеся. Швидше за все це автобус, битком набитий паломниками, які шукають зустрічі з Всевишнім.

Єгипет

Якщо ви хочете злитися з натовпом єгипетських водіїв, вам необхідні 2 речі – 1. Навушники, 2. Хороші беруші (заглушки для вух). Єгипетські водії не замовкають ніколи! Причому це – це проста констатація факту наявності водія на дорозі. Подорожувати вночі не рекомендується. Єгипетські водії люблять зупинитися на дорозі і вимкнути ВСЕ освітлення, або нестися з шаленою швидкістю, не включаючи фар взагалі. В обох випадках ви помітите їх занадто пізно. Крім цього, по дорогах неквапливо переміщаються навантажені вантажем ослики і розкидані клубки змій, що відпочивають після спекотного дня. І ще одне спостереження. Більшість єгиптян при посадці за кермо перестають розрізняти кольори. Більше ніяк не можна пояснити той факт, що на червоне світло вони добре дають газу, а на зелений пригальмовують …

Італія

З італійськими водіями все просто. Їм заборонено сигналити в світлий час доби в населених пунктах, на що їм абсолютно наплювати – гудуть вони так само, як і єгипетські колеги. Будь-яке порушення викликає суворий штраф, який сплачується тут же, на місці, без повістки в суд, як прийнято.

Бразилія

У Бразилії рух зазвичай-правосторонній. Водії частенько влаштовують гонки на дорозі, тому рано чи пізно вам доведеться або брати в них участь, або стояти на узбіччі. Припаркувати машину посередині дороги – звичайна в Бразилії справа. Якщо вам довелося подорожувати безкрайніми бразильськими просторами, убезпечте себе. Найпопулярніший варіант дії, з яким ви можете зустрітися – ви стоїте в пробці, а у прочинене вікно просовується «добра» фізіономія і наполегливо пропонує забрати всі ваші гроші і цінні речі. Тому рекомендується в пробці закривати вікна і блокувати двері. Ще не забувайте давати дріб’язок на чай хлопчакам, які доглядають за вашою машиною на парковці, інакше вранці ви можете знайти своє авто з полегшеною комплектацією.

Рідна країна