28 жовтня: це цікаво знати

28 Жовтня 2018 13:12
tsn.ua

tsn.ua

Для наших предків сад був не лише окрасою садиби, чи-томісцем для вирощування фруктів. Українці вірили, що сад оберігає оселю від злих духів.

У народі 28 жовтня вшановували Єфимію-“болотиху”. Колись цього дня підмічали: “Як почнеться на Єфимку моква, то аж до морозів трива”. Цікаво, що у деяких регіонах України, зокрема на Поліссі, Єфимію ще називають Параскевою. У дохристиянські часи цього дня якраз вшановували попередницю Параскеви–п’ятниці Дану, а потім Мокошу, які охороняли і захищали рід, пологи та немовлят. Також їх вважали покровительками рукоділля. А тому у жертву цього дня їм приносили прядиво і полотно. А наступного дня починали великі роботи (ткання, вишивання, пошиття одягу). У п’ятницю, особливо 28 жовтня, заборонялося працювати голкою, ножицями, веретеном, бо цього дня душі покійних родичів відвідують свій рід, а тому працювати не варто – можна поколотися.

За церковним календарем 28 жовтня вшановують преподобного Євфимія Солунського, священномученика Лукіана, святителів Іоанна, єпископа Суздальського та Савіна, єпископа Катанського, мучеників Саврила та Вевеї.

Іменинники 28 жовтня:

Валеріан, Іван, Лук’ян, Микита та Єфим.

Ім’я Єфим має давньогрецьке походження «еуфемос» і означає «благочестивий». Зовнішньо зазвичай схожі на маму. У дитинстві полохливі. Від природи Єфими артистичні, добре відчувають психологічний стан інших людей, а відтак мають багато друзів. Всього у житті досягають власною працею. Трохи консервативні, дуже люблять свою сім’ю, гидливі. Перед одруженням обов’язково перевірятимуть, чи вміє дружина готувати. Єфими гурмани, на продукти грошей не шкодують і все купують самі. Достатньо егоїстичні та в міру ревниві. Дуже рідко, а, частіше, ніколи не вживають алкоголь.

28 жовтня народились:

1896 — Майк (Михайло) Йогансен, український поет. Автор збірок віршів “Д’горі”, “Революція”, “Пролог до комуни”, “Доробок”, «Ясен», та ін.

«Непереможні хмари-гори Ломились, падали, росли В архіпелаги неозорі. і птиці линули в імлі. То вчора думка гасла в морі її навіки завезли Все вище,вище,вище д’горі Сереброкрилі кораблі» (Майк Йогансен)

28 жовтня відзначається:

  • День звільнення України від фашистських загарбників
  • Міжнародний день анімації

Чи знаєте ви, що:

У долині, яка називається Долиною смерті, живе 15 видів птахів, 40 видів ссавців, 44 види плазунів, 13 видів риб та 545 видів рослин.

В Африці острови і напівострови займають лише 15 частину суші, в Азії – п’яту, а в Європі третину всієї площі.

На Землі є острів – Кімолос – грунт якого є жирною мильною речовиною, яку остров’яни використовують замість миючих засобів.

«Рідна країна»