Рейтинг демократичності міст України за 2018 рік: Херсон серед аутсайдерів

26 Жовтня 2018 11:07

Чернівці, Київ, Хмельницький, Львів та Краматорськ мають найбільший рівень доступу місцевих жителів до управління своїми містами, свідчать результати дослідження “Індекс демократичності міст” за 2018 рік Українського незалежного центру політичних досліджень.

В оприлюдненому в четвер у Києві звіті за підсумками дослідження цього індексу зазначено, що працівники центру оцінювали міста за шкалою показників у групи з високим, середнім і низьким індексом демократичності: 100-75% – високий, 74-50% – середній і 49-25% – низький.

У результаті до групи з високим індексом потрапили Чернівці – 90%, Київ – 76%, Хмельницький – 75%, Львів – 70% і Краматорськ – 66%.

До середньої групи увійшли Черкаси, Івано-Франківськ, Чернігів, Ужгород, Суми, Вінниця, Запоріжжя, Одеса, Миколаїв і Луцьк, цей індекс становить від 61% до 50%.

Містами з низьким індексом демократичності стали Тернопіль, Рівне, Полтава, Херсон, Дніпро, Кропивницький, Сєвєродонецьк і Харків, індекс яких становить від 49% до 38%. Найнижчий же індекс у Житомира – 29%.

Середній показник якості місцевої демократії в 2018 році становив 55% і порівняно з 2016 роком він продемонстрував зростання на 17%.

Найкращий прогрес за два роки показали Київ, Львів, Хмельницький та Рівне.

Також дослідження засвідчило, що найгірше в містах врегульований механізм загальних зборів громадян і регламент виконкомів місцевих рад. А найбільш демократичне регулювання в таких інструментах, як електронні петиції та бюджет участі.

У рамках дослідження, яке проводилося в травні-серпні 2018 років, було проаналізовано процедури 24 обласних центрів, що регулюють доступ жителів до управління своїми населеними пунктами. Під час дослідження експерти проаналізували 300 рішень місцевих рад.