У селі Великі Копані вчилися створювати амбітні аграрні проекти

17 Жовтня 2018 11:21
В селі Великі Копані відбувся бізнес-сніданок для представників об’єднаних територіальних громад, присвячений розвитку агробізнесу в регіоні.

Організатором виступила ГО «Земля Таврії» у партнерстві з Херсонським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».

“Основною метою бізнес-сніданку «Розвиток ОТГ та селищних рад: бачення Українського проекту бізнес-розвитку плодоовочівництва» було створення   платформи для комунікації між учасниками, а також обмін досвідом, контактами, корисною інформацією та налагодити партнерські зв’язки”, – наголосила директор Херсонського ЦРМС Оксана Сілюкова.

Голова ГО «Земля Таврії» Олександр Синюк розповів учасникам про запит, який зараз існує на ринку, поділився історіями успіху, а також мотивував переорієнтовувати сільське господарство в бізнес-проекти.

“Наприклад, в порівнянні зі звичайною капустою, якої на ринку завжди вдосталь, є запит на овочеву культуру – салат айсберг, яка може приносити більше прибутків. Проведення щорічних ярмарків та фестивалів із родзинкою також створює додатковий попит та розвиває агротуризм, вам варто тільки захотіти почати робити це, ми відкриті до співпраці та готові допомогти громадам створювати амбітні проекти”, – підкреслив Синюк.

Валерій Федоренко, VCD-спеціаліст (спеціаліст з розвитку плодоовочевого бізнесу) проекту UHBDP (Український проект бізнес-розвитку плодоовочівництва) наголосив на необхідності створення серед аграріїв ініціативних груп, які згодом мають перерости у кооперативи, що значно полегшить та покращить якість ведення агробізнесу на місцях. У свою чергу, представниця ГО «Земля Таврії» Оксана Гончарук донесла актуальну інформацію про гранти, стажування, фінансові проекти та програми для ОТГ.

Директор Херсонського ЦРМС Оксана Сілюкова та радниця з регіонального розвитку Олександра Фадєєва   розповіли про підтримку, яку надає громадам Центр та Програма «U-LEAD з Європою».

“Зокрема, разом з ОТГ проводиться робота з написання стратегій розвитку; проводяться локальні зустрічі та обговорення між представниками місцевого самоврядування, громадських організацій та бізнесу; надається підтримка в написанні грантових заявок, в тому числі й тих, які подаються до Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР), – зазначила Фадєєва.

Програма «U-LEAD з Європою» спільно фінансується Європейським Союзом і його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Анастасія Супрун

Джерело: Укрінформ