На Херсонщині зупинили роботу насосної станції, яка сприяла роботі двох підприємств на окупованій території

17 Жовтня 2018 08:02

ФОТО SOLDIER_OF_FORTUNE, SHUKACH.COM

Співробітники Центрального апарату СБУ та ГУ СБУ в АР Крим спільно з керівництвом Представництва президента України в Криму зупинили роботу насосної станції на Кутаранській дамбі, що в Новотроїцькому районі Херсонської області. Станція здійснювала постачання ропи з природної акваторії Центрального Сивашу на зарегульовану акваторію Західного Сивашу. Про це «Дню» розповів представник Президента в АР Крим Борис Бабін.

Зупинка насосної станції на мисі Кутара унеможливила неправомірне використання сиваської води і ропи підприємствами ПАТ «Кримський содовий завод» та ПАТ «Бром» у Красноперекопську.

Під час візиту на насосну станцію правоохоронці також зафіксували постачання у промислових обсягах електроенергії з території окупованого Криму для роботи содового заводу. Постпред президента в АРК Борис Бабін розповів «Дню», що відбулося в Новотроїцькому районі та якими будуть наслідки зупинки насосної станції.

ПРО ДАМБУ І НАСОСНУ СТАНЦІЮ

«Дамбу збудували для врегулювання рівня води в Сиваші, бо він сильно змінюється через нагонні вітри. Коли будували дамбу, поставили ще й насосну станцію для того, щоб підтримувати рівень води у Західному Сиваші, який випаровується через відсутність природного водостоку. Все це мало одну мету — забезпечення роботи двох підприємств у Красноперекопську», — говорить Борис Бабін.

В умовах незалежної України ці підприємства користувалися станцією в режимі звичайної господарської діяльності, вони мали договори на використання мінеральних ресурсів та всі інші документи. Після окупації Криму Росією лінія розмежування утворилася по тій самій дамбі. Насосна станція залишилася на підконтрольній території України.

«Якщо росіяни зроблять насосну станцію на іншому боці, то виникає питання: що буде, якщо ми дозволятимемо воді йти самовільно або пустимо станцію на реверс? Насправді, шкільна задача про сполучені сосуди не така вже й проста для росіян. Вони її просто не розв’яжуть, бо потрібен час і мільйонні інвестиції», — каже Бабін.

Для окупаційної влади Криму простіше було використовувати і підтримувати той ресурс, який уже є. Адже українська влада ні на місцевому, ні на обласному рівні не реагувала цю діяльність.

НОВИЙ ТРАНСФОРМАТОР, ЯКИЙ ПРОФІНАНСУВАЛИ ОКУПАНТИ ДЛЯ ПОСТАЧАННЯ РОПИ ДЛЯ СОДОВОГО ТА БРОМНОГО ЗАВОДІВ / ФОТО З ФЕЙСБУК-СТОРІНКИ БОРИСА БАБІНА

Ще один цікавий факт: протягом кількох попередніх місяців власники станції ремонтували трансформатор для роботи шести насосів. Через це, каже Бабін, на станцію і не навідувались працівники СБУ. Як тільки трансформатор знову запрацював, приїхали правоохоронці, зафіксували діяльність і зупинили її.

«Ціна ремонту трансформатора — 1 мільйон гривень. І окупанти це оплатили. Для них це важливо. Також вони офіційно платили оренду за землю — близько 15 тис. гривень на рік та заробітну плату п’ятьом працівникам станції», — каже Бабін.

Робітники насосної станції повідомили під час візиту правоохоронців, що працюють на ТОВ «Геомоніторинг». Така юридична особа зареєстрована минулого року в Києві зі статутним капіталом в 1 тис. грн. Офіційно ТОВ «Геомоніторинг» займається діяльністю у сфері інжинірингу, геології та геодезії, надання послуг технічного консультування в цих сферах. Власниками юрособи є Цакун Ігор Анатолійович та Розум Раїса Віталіївна.

ЕКОЛОГІЧНИЙ ВИМІР

«Жодного сенсу в продовженні роботи цієї станції в промисловому обсязі я не бачу. Водночас є екологічний вимір ситуації. Неможливо допустити, щоб акваторія західного Сивашу пересохла, бо це може мати негативні екологічні наслідки в тому числі для населення Херсонської області», — говорить постпред президента в Криму.

Станція повинна працювати, але в такому обсязі, щоб не сприяти підприємствам на окупованій території. Це можливо, якщо станцію контролюватиме держава, а не приватне підприємство, вважає Бабін.

ПРО ВЕЗ «КРИМ»

«Кримський содовий завод» платить за оренду землі під станцією Новотроїцькій РДА. Все виглядає законно. Але, як вважають у представництві президента в АР Крим, підприємства на півострові наразі працюють без відповідних дозволів та ліцензій на використання мінеральних ресурсів та завдають значної шкоди екології Сиваша.

І здійснення ними та посередницькими структурами відносин з оренди земель, оплати праці, проведення ремонтних та інших робіт щодо насосної станції, як форм прикриття власної неправомірної діяльності, стало можливим виключно за умов подальшої дії Закону України «Про створення вільної економічної зони «Крим».

Тому, додає Бабін, Представництво спрямувало на розгляд президенту проект закону про скасування в цілому вказаного закону 2014 р. зі збереженням його окремих норм, що відповідають національним інтересам та потребам захисту прав людини, у законі «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України».

ДОВІДКА «Дня»

ПАТ «Кримський содовий завод» відкритий 1973 року. До 2014 року завод був провідним виробником технічної кальцинованої соди в Україні (орієнтовно 80% від загального обсягу).

Завод використовує природні ресурси озер Сиваш, родовища вапняків тощо. Основна продукція заводу — важка (марка А) і легка (марка Б) соди. Також випускає засоби побутової хімії, харчову сіль, будівельні матеріали.

2004 року «Кримський содовий завод» придбав олігарх Дмитро Фірташ. 2014 року завод перереєстровано за російським законодавством.

ПАТ «Бром» був заснований 1932 року. Завод продукує чистий і технічний бром, натрію бромід, кальцію хлорид і хлорид заліза. Продукція заводу використовується підприємствами хімічної, фармацевтичної, фотографічної, електротехнічної, оптико-механічної промисловості, а також у сільському господарстві, у системах очистки стічних вод, у скловарінні, у виробництві шин тощо.

Іван АНТИПЕНКО, «День»