На посушливі землі Херсонщини вперше за 10 років пустили “велику воду”

16 Жовтня 2018 11:55
На Херсонщині Сірогозьку балку вперше за останні 10 років почали заповнювати дніпровською водою.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook начальник Херсонського обласного управління водних ресурсів Ігор Андрієнко.

“Сьогодні (08.10 – ред.) насправді знаковий день для жителів Нижньосірогозького району: саме зараз розпочалось заповнення водою балки Великі Сірогози!.. Надходження води в балку не тільки поліпшить екологічний стан, а й покращить умови життя жителів прилеглих населених пунктів”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, за радянських часів Сірогозька балка була джерелом зрошення понад 7 тис. гектарів землі, в тому числі 1,5 тис. гектарів – на державних зрошувальних системах, 2,4 тис. гектарів малого зрошення і більше 3 тис. гектарів зрошуваних земель-“супутників”. Після поділу землі великих господарств на паї, через списання зрошуваних земель, а також зносу і розукомплектації зрошувальних мереж, це зрошення там не функціонує. Також впродовж останнього десятиліття через низьку кількість опадів і невелике технічне скидання води з каналу Р-3-1 Сірогозька балка обміліла. На невеликій частині балки вода залишилась, а на більшості території русла вона відсутня.

У 2018 році було розпочато роботи по відродженню Сірогозької балки. Технікою було розчищене русло балки, і в неї вперше за останні 10 років подали дніпровську воду – загалом 6 – 6,5 млн кубометрів.

Нагадаємо, у 2007 році рішенням Херсонської облради частина території балки, що має особливу естетичну, наукову та виховну цінність (загальною площею 636 гектарів) була оголошена ландшафтним заказником місцевого значення “Балка Великі Сірогози”.
Джерело: Укрінформ