ЦВК призначила на 23 грудня вибори в 2 ОТГ Херсонщини

15 Жовтня 2018 11:14

23 грудня 2018 року відбудуться перші місцеві вибори голів та депутатів сільських, селищних, міських рад у 125 об’єднаних територіальних громадах. Також на цей день призначені додаткові вибори депутатів сільських та селищних рад у 26 громадах.

volynnews.com

Відповідні рішення прийняла Центральна виборча комісія під час засідання 12 жовтня, за які проголосували усі 16 членів ЦВК.

Перед початком голосування член Комісії Андрій Євстігнєєв заявив, що законність призначення виборів у семи громадах наразі оскаржується у судах, та вніс пропозицію виключити їх з переліку ОТГ, запропонованому для голосування. Однак голова ЦВК Тетяна Сліпачук зазначила, що чинний порядок призначення виборів передбачає підставу не призначити вибори лише у випадку судового рішення, а не самого факту судового провадження. У результаті пропозицію Євстігнєєва члени Комісії не підтримали.

Перші місцеві вибори Центральна виборча комісія призначила у 22 областях України, крім Харківської та Закарпатської (Вінницька – 3, Волинська – 9, Дніпропетровська – 1, Донецька – 1, Житомирська – 7, Запорізька – 8, Івано-Франківська – 4, Київська – 4, Кіровоградська – 4, Луганська – 8, Львівська – 5, Миколаївська – 12, Одеська – 3, Полтавська – 3, Рівненська – 3, Сумська – 4, Тернопільська – 5, Херсонська – 2, Хмельницька – 3, Черкаська – 27, Чернівецька – 4, Чернігівська – 5).

Додаткові вибори відбудуться у 12 областях: Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій, Івано-Франківській, Кіровоградській, Сумській, Тернопільській, Харківській, Чернівецькій, Чернігівській.

Виборчий процес розпочнеться 3 листопада 2018 року.

Крім того, з постанови ЦВК від 9 серпня щодо звернення до Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя Комісією було виключено другий пункт, згідно з яким звернення обласних державних адміністрацій мали розглядатись після отримання роз’яснень від Комітету.

Нагадаємо, що 9 серпня Центральна виборча комісія звернулась до Комітету Верховної Ради з питань правової політики та правосуддя щодо надання роз’яснень стосовно наявного законодавчого регулювання організації і порядку проведення всеукраїнського та місцевих референдумів в Україні, можливості, враховуючи положення частини другої статті 6 Закону України «Про всеукраїнський та місцеві референдуми», призначення в установленому законом порядку Центральною виборчою комісією перших і додаткових місцевих виборів без проведення місцевого референдуму щодо підтримки добровільного об’єднання територіальних громад, добровільного приєднання до об’єднаної територіальної громади, а також за необхідності внесення відповідних змін до законодавчих актів з метою усунення правових колізій та неузгодженостей.