Прибуток від децентралізації на Херсонщині склав більше 250 млн грн

2 Жовтня 2018 08:06

Про це йшлося під час Херсонського Міжнародного економічного форуму «Таврійські горизонти» у ході проведення дискусійної платформи «ОТГ – перспективи для інвестицій», модератором якої виступив координатор проектів ГО «Інститут громадянського суспільства» Маркіян Дацишин.

«Децентралізація – найдієвіша реформа України, саме завдяки їй на Херсонщині вже утворено 30 об`єднаних територіальних громад, бюджети яких на сьогодні уже сягають 250 мільйонів гривень», – звернув увагу директор Департаменту економічного розвитку та торгівлі обласної державної адміністрації Дмитро Бутрій.

Він розказав про процеси децентралізації на Херсонщині, починаючи з 2015 року, коли була утворена перша ОТГ – Кочубеївська. За ці три роки самоврядування громада показала високий стрибок місцевої економіки та інфраструктури.

Маркіян Дацишин детально розповів про міжнародні проекти технічної допомоги, у яких успішно беруть участь громади України й тим самим зміцнюють власні місцеві бюджети.

«Ще у 2017 році ми провели масштабне опитування серед 50 об`єднаних громад України з одним питанням: «Куди громади хочуть вкладати кошти у своїх ОТГ?». Відповіді були однаковими скрізь – сонячна енергетика, вирощування овочівництва, розвиток туристичної галузі. Та при подальшій роботі у цих напрямках виникла проблема зі спілкуванням громад із потенційними інвесторами, невмінням правильно зацікавити у створенні бізнесу саме у своїх громадах. Саме в цьому напрямку ми співпрацюємо з громадами, і Херсонщини, в тому числі», – саме так Маркіян Дацишин окреслив коло питань, над якими працюють експерти з децентралізації.

Директор Департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону України Сергій Шаршов звернув увагу учасників платформи: «Завдяки законам «Про об`єднання територіальних громад» і «Про співробітництво територіальних громад» у місцевих бюджетах зосереджено більше половини державних коштів – 51%. Близько 40% українських територій покриті саме об`єднаними територіальними громадами».

Окрім того, увагу звернули на формуванні в громадах Центрів надання адміністративних послуг, про що детально розповіла координатор відділу впровадження політики Програми «U-LEAD з Європою» Марія Тищенко.

Вона розказала про діючу програму «Side», у рамках якої обираються ОТГ, в яких здійснюватиметься програмна й технічна підтримка по створенню ЦНАПів надсучасності і навіть мобільних центрів надання адміністративних послуг «на колесах».

Так, від Херсонщини 6 громад виявили бажання взяти участь у цій програмі й позмагатися за право отримати додаткову допомогу задля наближення послуг до населення.

Також присутні голови ОТГ презентували власні інвестиційні проекти, які можуть значно вплинути на бюджет та інфраструктуру громади.

Один з таких – спільний туристично-інфраструктурний проект Тавричанської, Асканійської та Присиваської об`єднаних територіальних громад Херсонської області – «Соляна дорога».

За словами голів ОТГ, цей проект здатен об`єднати 15 населених пунктів,15 інвестиційних пропозицій та 36 туристичні локації, серед яких Лемурійське озеро, Біосферний заповідник «Асканія-Нова», фермерськв господарства з вирощування рідкісних видів тюльпанів та шафрану.

«Втілення подібного проекту в дію дасть змогу залучити близько 1 мільйона відпочивальників до Арабатської стрілки, 100 тисяч екскурсантів в Асканію-Нову та більше 25 тисяч туристів на Шато ім. князя Трубецького», – резюмував Дмитро Бутрій.