Брудна дюжина: фрукти та овочі, де найбільше пестицидів

20 Вересня 2018 12:40

Експерти назвали овочі та фрукти, де можна зустріти найбільше пестицидів. Фото meggan/Depositphotos

Ароматні полуниці та персики, соковиті томати, духмяна селера та смачненька картопелька – усе це, на жаль, входить до переліку продуктів, купуючи які, ви можете отримати “у комплекті” велику дозу пестицидів.

“Брудну дюжину” та “Чисту п’ятнадцятку” – принаймні на американському ринку – склали експерти Робочої групи з охорони довкілля (EWG). Про це пише Time.

Щоби скласти ці списки, фахівці проаналізували результати тестів понад 36 тисяч зразків продуктів, проведених Міністерством сільського господарства та харчової промисловості США.

Навіть низький рівень пестицидів може бути шкідливим для немовлят та маленьких дітей, тож наскільки це можливо, батьки та люди, які піклуються про дітей, мусять докладати зусиль до того, щоби зменшити споживання дітьми пестицидів, але водночас щоби їхній раціон лишався багатим на фрукти та овочі”, – підкреслив доктор Філіп Лендріген із Медичної школи Маунт-Синай.

Цікаво, що полуниці утримують титул “найбрудніших” у рейтингу EWG лише другий рік поспіль. До 2016-го року найгірша репутація була в яблук. Припускається, що в полуницях побільшало “хімії” через підвищення попиту на неї не у сезон. Зокрема у деяких зразках, які було досліджено, виявилися сліди 20 різних пестицидів.

Отже, у “Брудній дюжині” овочі та фрукти за ступенем “пестицидності” розташувалися так:

1. Полуниці

2. Шпинат

3. Нектарини

4. Яблука

5. Персики

6. Груші

7. Вишні

8. Виноград

9. Селера

10. Томати

11. Болгарський перець

12. Картопля

А “Чиста п’ятнадцятка” виглядає ось так:

1. Солодка кукурудза

2. Авокадо

3. Ананаси

4. Капуста

5. Цибуля

6. Солодкий горошок (заморожений)

7. Папайя

8. Спаржа

9. Манго

10. Баклажани

11. Білі мускатні дині

12. Ківі

13. Дині канталуп

14. Цвітна капуста

15. Грейпфрути