8 побутових звичок, які шкодять вашому здоров’ю

30 Серпня 2018 12:51

Алкоголь – отрута, нікотин – отрута. Але є зло менше очевидне. Чим можуть обернутися звичайні побутові звички.

zdorovia.com.ua

zdorovia.com.ua

Підвищена любов до жуйки
Що станеться, якщо постійно жувати жуйку? У гіршому випадку – перекосить обличчя. Якщо ти жуєш весь час на одній стороні, може розвинутися синдром скронево-нижньощелепного суглоба. А від цього болять зуби, вуха і голова. Гастрит на такому тлі виглядає просто приємним розвагою. Він, правда, набагато більш ймовірний наслідок шкідливої звички.

Немита офісна чашка
Чарльз Герба, професор мікробіології з Університету Арізони, попереджає: така звичка може завдати істотної шкоди здоров’ю. 90% офісних чашок заражені мікробами, причому на 20% посуду живе величезна колонія коліморфних бактерій (англійською звучить ще тривожніше – fecal bacteria). А це призводить до герпеса, нудоти, розладу шлунка і кривавої діареї.

Обгризений олівець
Чому в пристойному суспільстві не прийнято гризти ручку/олівець? Можливо, причина в тому, що люди з коричневими борознами на зубах або зовсім без різців і корінних вважаються менш привабливими, ніж володарі красивої посмішки. Якщо гризти постійно, виникають мікротравми, тріщини на емалі, дрібні відколи. Це може привести до підвищення чутливості зубів.

Немиті руки після спілкування з твариною
Чим загрожують контакти з тваринами? Тим, що крім котика у тебе, можливо, заведуться аскариди (глисти) або токсоплазми. У більшості дорослих людей останні викличуть щось на зразок звичайної застуди, а ось вагітним токсоплазмозу треба, м’яко кажучи, уникати: паразити порушують розвиток плоду. Але якщо вихованець в повному порядку, на ньому не більше бактерій, ніж на тобі, а слина здорової кішки або собаки має потужну дезінфікуючу дію.

Клацання суглобами
Чому не можна клацати шиєю і пальцями? Це може привести до серйозних травм і каліцтв. Одного разу хтось з оточуючих не витримає огидного хрускоту і стукне тебе чимось важким. Але навіть якщо навколо суцільно спокійні і терплячі люди, ти сама цілком здатна собі нашкодити.

Немиті після туалету руки
У це страшно повірити, але 62% джентльменів і 40% дам виходять з відповідних кімнат з брудними долонями (дані британської компанії Initial Washroom Hygiene). Громадян, схоже, не бентежить ні громадський осуд, ні небезпека отримати розлад шлунка, гепатит А і грип.

Небезпечна брехня
Чому брехати – погано? Нас з дитинства вчили: брехня – річ погана, але пояснювали це якимись малозрозумілими моральними прикладами. А ось завдяки недавнім дослідженням Університету Нотр-Дам з’ясувалося, що брехня провокує головний біль, спазми спини, нежить і діарею.

Сон до обіду у вихідні
Чому у вихідні можна поспати до обіду? На жаль, якщо не хочеш роздобути проблеми із самопочуттям, варто переглянути звичку відсипатися по суботах і неділях. Вчені з Університету Піттсбурга моніторили сон і здоров’я 447 добровольців. І прийшли до висновку, що у тих, хто регулярно намагається компенсувати тижневий недосип за уїк-енд, частіше відзначаються проблеми з вагою, підвищений рівень холестерину і резистентність до інсуліну. Очевидно, причина в змінах метаболічних процесів, пов’язаних з так званими циркадних ритмів. Але оскільки дослідження зовсім свіже, вченим ще належить попрацювати над точним поясненням. А ти поки постарайся і в будні, і у вихідні дотримуватися подібного режиму, кажуть фахівці.