Які каші найкорисніші

10 Серпня 2018 11:34

Експерти Національного інституту раку в Роквіллі (США) підвели підсумок 20-річного дослідження за участю чотирьохсот тисяч добровольців. Їх результати переконливо свідчать про те, як багато ми втрачаємо, відмовляючись від старої доброї кухні, вважаючи за краще їй всілякі дієтичні замінники у вигляді пластівців, батончиків і мюслі.

zdorovia.com.ua

zdorovia.com.ua

Виявляється, звичайна каша, з’їдена на сніданок, найкраще активує захисні ресурси організму, і при регулярному вживанні продовжує життя на кілька років.

Всі двадцять років добровільні учасники експерименту регулярно заповнювали спеціально розроблені фахівцями анкети. Проаналізувавши дані, зазначені в них, вчені помітили тенденцію: у любителів каш виявилася помітно вища опірність хворобам, і, відповідно, більш значні шанси прожити довге життя.

Зокрема, у тих, хто щодня з’їдав не менше двадцяти п’яти грамів крупи (чоловіки – 29 грамів, жінки – 25 грамів), ризик летального результату від абсолютно будь-якої причини знижувався на двадцять відсотків.

Цей факт доповнив результати двадцяти п’яти досліджень, які доводили, що люди, які вживають велику кількість страв з круп і злаків, значно рідше хворіють на рак травного тракту. Таким чином, найбільш корисними можна вважати каші з необробленого цільного зерна, багатого клітковиною: з традиційного вівса, гречки, коричневого рису і так званого “дикого рису”. Щодо інших каш медики дають наступні рекомендації:

Рідкі каші з манки корисні після операцій на шлунку і кишечнику.

Пшоняна каша має бути присутня в раціоні людей з проблемами серцево-судинної системи.

Гречка багата лецитином, і гречана каша особливо корисна при хворобах печінки.

Ячна і перлова каші хороші при захворюваннях кишечника, що супроводжуються запорами.

Запіканки з кукурудзяної крупи допомагають знизити процеси бродіння в кишечнику.

Вівсяна каша, толокно сприятливо впливають на хворий шлунок (тільки не забувайте, що вони дуже калорійні).