1 серпня: це цікаво знати

1 Серпня 2018 13:21
www.poetryclub.com.ua

www.poetryclub.com.ua

Закінчився другий місяць літа і на порозі вже стоїть третій і останній з братів — серпень. Серед багатьох місяців йому належить особлива роль. Адже протягом року хлібороб працює саме на серпень, бо ж від того, яким буде врожай – залежить добробут і майбутнє людини. Для цієї пори року існує одне правило, що вилилось у прислів’я: “У хліба короткі ноги — як утече, то й довгими не наздоженеш!”

Та й назву останній місяць літа перебрав від знаряддя, яким у давнину жали зернові – від серпа.

1 серпня називалося на честь Мокрини. За цим днем прогнозували, якою буде осінь. Якщо на Мокрину зранку йтиме дощ, то початок осені буде дощовий; задощить опівдні – дощовою буде середина осені; якщо ж дощ упаде надвечір, то з дощами буде кінець осені.

За церковним календарем, 1 серпня вшановують преподобну Мокрину, преподобну Дію, преподобного Серафима Садовського чудотворця, благовірного князя Романа (Олеговича), преподобного Паїсія Печерського, блаженного Стефана і його матері Милиці.

Іменинниками 1 серпня є:

Мокрина, Степан, Серафим, Роман.

1 серпня святкують:

  • День інкасатора
  • Всесвітній тиждень підтримки грудного вигодовування

1 серпня згадують: 

Івана Сірка – легендарного кошового отамана Запорозької Січі й усього Війська Запорозького Низового. Здобув перемогу в 65 битвах. Герой багатьох українських пісень і казок. Після своєї смерті вважався характерником.

В цей день народилися:

1900 — Олександр Копиленко, український письменник, педагог, критик. Автор книжок «Кара-Круча», «Буйний хміль», «Іменем українського народу», «Дуже добре», «Десятикласники».

Події 1 серпня:

1943 — вояками української народної самооборони (УНСО) під Делятином (Івано-Франківська обл.) розгромлено загін Сидора Ковпака. Цей загін під час рейду «від Путивля до Карпат» був допущений (як формування, що вело боротьбу з німецькими окупантами) на територію контрольовану УПА, але за наказом з Москви вдарив українським повстанцям у спину.

1977 — у Києві відкрито Центральний будинок художника.

1990 — відзначення 500-ліття Запорозького козацтва — масовий історико-просвітницький захід Народного Руху України.
2010 – вперше відкрито підводну ріку у Чорному морі. Це природна течія сильно солоної води, що тече з Мармурового моря через Босфор до Чорного моря. Якби вона текла на поверхні, то була б на шостому місці у списку річок по повноводності.

Чи знаєте ви, що:

Молюски-хижаки рапани спустошують Чорне море. Потрапили вони сюди у середині минулого століття на днищах кораблів, що приходили з далекосхідних морів, зокрема, з Японського. За кілька десятиліть рапани настільки розплодилася, що проникли в сусіднє Мармурове море і зустрічаються навіть у Середземному.

Поява чужинців буквально перевернула життя в морі. Першою жертвою хижого молюска, стали чорноморські устриці. Зараз вони — на межі повного зникнення. Покінчивши з устрицями, рапани взялися за інших чорноморських двостулкових – морських гребінців, морських живців («нігті русалок»), донаксів, венерок, сердцевідок і мідій.

Доросла мідія відфільтровує до 70 л води на добу. Тому там, де вони живуть, нема поганого запаху, характерного для багатьох чорноморських лиманів. Але і мідій рапанам мало. Вони вже взялися за крабів. Осідлавши краба, рапан дірявить його панцир і впорскує туди отруйний травний сік. Краб перетравлюється прямо в панцирі, і рапан його висмоктує.

У самих рапанів ворогів у Чорному морі не знайшлося – їх тверда раковина не по зубах морським мешканцям, звичайно, окрім людини.

«Рідна країна»