Херсонщина: Дослідження спільної історії України та Литви

11 Липня 2018 11:50

9 і 10 липня Херсонщина приймала гостей – членів литовського телепроекту «Національна експедиція», які подорожують Україною вже кілька тижнів. Історики, журналісти, письменники, зірки шоу-бізнесу, екологи, ресторатори і просто мандрівники (всього 43 особи) вирушили українськими містами, аби зняти 28 епізодів про історичну і сучасну Україну, а також розповісти литовцям про кількасотлітню спільну історію двох держав. Керує експедицією відомий литовський історик, професор Вільнюського університету Альфредас Бумблаускас.

Проект покажуть на литовському національному телебаченні протягом нового телевізійного сезону. Одна серія в тиждень у пройм-тайм. Це вже четвертий подібний проект. Попередні проводились у Литві, Польщі і Білорусі. В Україні експедиція відвідала Львів, Острог, Дніпро, Київ, Переяслав-Хмельницький, Канів та інші міста.

«Ми попутно досліджуємо багато тем. Але є два акценти. Перший – це спільна історія України і Литви. Другий – викреслення з ментальності литовської громадськості отруйні штампи російської і радянської історіографії про те, що Україна нібито не має державницької традиції. Ми знаємо, що Україна має сотні років цієї традиції і не раз воювала за свою незалежність», – коментує продюсер телепроекту Едмундас Якілайтіс.

Частина експедиції мандрує Україною на дерев’яному судні «Вітаутас Великий». Це копія литовського торгового судна часів середньовіччя, фрагменти якого були знайдені на річці Нямунас. Корабель власними руками збудував капітан Сімас Кнапкіс. 9 липня «Вітаутас Великий» пришвартувався біля стародавньої вежі Вітовта, що у с. Веселе на Херсонщині. «Це судно я збудував рівно рік назад. Воно підготовлено спеціально для «Національної експедиції». Ми йдемо з півночі України, від Чорнобиля, і вниз по Дніпру, – розповідає Сімас Кнапкіс. – Наш екіпаж – 15 людей. Йдемо зі швидкістю 9-10 км/год. Нешвидко, але ми встигаємо багато побачити».

Зупинка «Національної експедиції» біля вежі Вітовта – символічна. Перші яруси цієї споруди датують XIV століттям. Вона була однією із південних форпостів Великого Князівства Литовського часів князя Вітовта. Сьогодні зацікавлена громадськість Херсона намагається привернути увагу до вежі як важливої історичної пам’ятки та туристичного об’єкта, в тому числі через залучення різних ресурсів для реставрації пам’ятки.

Біля вежі Вітовта литовським гостям влаштували урочистий прийом: з кінним ескортом та українськими піснями. Поряд розмістили майданчики з історичними забавами: фехтування на мечах, стрільба з лука, кулінарний майстер-клас зі стародавньої кухні, дегустація місцевого вина тощо. Також біля вежі Вітовта литовські історики зустрічалися з археологами НАН України, які розпочали наукове дослідження об’єкту з метою встановити точніші дати її створення.

Іван АНТИПЕНКО, «День», Херсон, фото автора