Баштанники готові відправляти баржу з Херсонщини до Києва

6 Липня 2018 14:05

Цьогорічні ціни на кавуни та дині є занизькими, адже вирощування баштанних ягід є дуже затратним, вважають фермери. Про це йдеться в сюжеті журналістів ТСН. Вони перевірили, скільки коштують великі ягоди на Херсонщині та в Києві – в різних точках продажу.

Так, зазначається, що кавуни цього року достигли на два тижні раніше звичайного часу. Їх садили під плівку, коли було ще прохолодно.

«Кавун же любить тепло. Почав швидко розвиватися, тому він раніше і вийшов», – пояснюють фермери і запевняють, що ранні кавуни цілком безпечні.

Частину кавунів продають за кордон, де товар ретельно перевіряють. Ягоди з поля здають по 1.80 гривень, дині по 3 гривні. Фермери вважають, що це невисока ціна, бо вирощувати баштанові дуже затратно. На трасах, ринках і в торгових мережах ціна перших кавунів різниться – на Херсонщині і сусідній Миколаївщині це в середньому 5-7 гривень за кілограм.

Цього року фермери знову планують відправити на Київ баржу, але за умови, якщо закупівельна ціна буде вигідною. Журналісти провели рейд по київських супермаркетах, де кавуни найдешевші – від 5 до 10 гривень.

На ринках у середмісті Києва кавуни коштують від 20 гривень, а в спальних районах ціна вдвічі менша. Однак майже всюди гарантію на якість продавці дають чи то на словах, чи показують від руки підписані санітарні чеки. Кавуни ж біля доріг узагалі ніхто не перевіряє на вміст хімії, завужують журналісти.

Фахівці прогнозують, що ціни на баштанну ягоду невдовзі впадуть – в розпал сезону, в середині липня.

За матеріалами 1plus1.ua

Джерело: Агробізнес