Страви, якими легко отруїтися у спеку

23 Червня 2018 14:55
novadoba.com.ua

novadoba.com.ua

Влітку особливо треба слідкувати за своїм раціоном. Є страви, які небезпечно їсти в спеку. У них бактерії розмножуються швидше, ніж в прохолодну погоду. Мало просто мити руки перед їжею чи купувати продукти в офіційно дозволених торгових точках. Варто звернути увагу, на здавалося б, нешкідливі страви, які всі ми їмо щодня. Мало хто знає, що навіть напої з льодом можуть покласти здорову людину на лікарняне ліжко.

Напої з льодом

Харчовий лід невідомо з якої води зроблений. Можливо, з бутильованої, а можливо – зі звичайної водопровідної, яка довго стояла десь і встигла набратися мікроорганізмами. Вони стійкі до низької температури і чекають потепління, щоб прокинутися і приступити до дії.

Чим замінити?

Фахівці рекомендують пити природну мінеральну воду з пляшок, несолодкі чаї, морси, настої із сухофруктів, кисломолочні напої з низьким вмістом жиру. Останні втамовують не тільки спрагу, але і голод, однак треба пам’ятати, що сіль, що міститься в тане і айраном, в спеку може викликати набряки.

Складнокомпонентні страви з м’ясного фаршу, дрібно нарізаних овочів з соусом, готові салати

Ви не знаєте, коли вони були приготовлені, навіть якщо на упаковці є стікер з датою: його легко переклеїти.

Подрібнені продукти завжди псуються швидше цілих, та ще у вологому середовищі.

Шаурма, салати з майонезом, яйцями, м’ясом, рибою і морепродуктами, пиріжки з фаршем, чебуреки, пельмені, манти та інший популярний фаст-фуд – залиште до похолодання. Те ж саме стосується смузі – особливо з молочними компонентами, і свіжих соків.

Чим замінити?

Ви повинні бачити, що їсте. Якщо це м’ясо або риба – то шматок, який дозволяє судити про його свіжості. Але краще не ризикувати і перекусити цільнозерновим хлібом, ретельно вимитими фруктами чи овочами.

Страви з пахучими приправами і соусами

Вони заглушають аромат основної страви і можуть так само відбити запах зіпсованого продукту.

Особливо це стосується приправ з каррі, часником, імбиром, які особливо часто використовуються в паназіатських фастфудах: в рисі і локшині з куркою, яловичиною, креветками.

Чим замінити?

Нічим, краще не ризикувати.

Десерти з кремом

Еклери, тістечка, торти, морозиво і віденська кава зі збитими вершками – в спеку всього цього слід уникати.

У жирних і солодких вершкових, масляних і яєчних кремах зі страшною швидкістю розмножуються хвороботворні мікроорганізми. Поєднання цукру і жиру дає зайве навантаження на організм, якому і так “не солодко”.

Чим замінити?

Краще їсти свіжі фрукти і ягоди, хоча нічого поганого немає і в вареннях і компотах. Шарик морозива – теж непогано, але тільки якщо він не присмачений збитими вершками.

Суші та стейки з кров’ю

Всі сире і напівсире взагалі досить небезпечно: треба бути на 100% бути впевненим у якості продукту. Якщо ви не бачите, що кухар користується тим же ножем і обробною дошкою, що і при приготуванні страви з рибою. Тоді не варто.

Чим замінити?

Варто їсти повністю термічно оброблені рибу, м’ясо, яйця і молочні продукти і сир. напівфабрикати.

Джерело: gazeta.ua