Херсонщина туристична: Бірючий острів

15 Вересня 2021 15:15
Фото: nifnif-1

Фото: nifnif-1

Перша з великих кіс в Азовському морі – Кирилівська, що переходить у Бірючий острів. Іще в середині 19-го століття це був справжній острів, а тепер — просто продовження Федотової коси. Адміністративно належить до Генічеського району Херсонської області.

Раніше тут були рибальські поселення, але у 20-му столітті острів зробили заповідною територією і акліматизували. Тут можна побачити сотні благородних оленів, ланей і куланів.

«На жаль, хоча острів формально входить до Азово-Сиваського національного природного парку, відвідати його, окрім у рамках організованої екскурсії, складно», – каже досвідчений турист Петро Тєстов.

Природа. Намивний, утворений із піску та ракушняку (піщана морська рівнина, на якій трапляються вали з черепашки). Уздовж узбережжя численні озера. Західний берег розчленований невеликими бухтами і затоками. Ландшафти лучні, прибережно-водні та піщано-степові, в яких переважають очеретяні, ситникові, куничникові, пирійні, колхідсько-осокові та покісницево-кермекові угруповання (флора півострова нараховує близько 700 видів судинних рослин). На площі 232 га у 70-80 рр ХХ ст. створені захисні лісонасадження з маслинки вузьколистої, вязу гладкого, робінії звичайної, ясену звичайного. Тут мешкають близько тисячі акліматизованих шляхетних оленів, близько 2500 ланей, 90 куланів та декілька десятків свійських коней та муфлонів, з птахів акліматизовано фазанів.

Як доїхати: катером із міста Генічеськ (лише в рамках організованих екскурсій).

Олені. Фото: alex0904

Олені. Фото: alex0904

За матеріалами Insider та Вікіпедії