У Херсоні провели міжрегіональний форум “Медичні послуги на рівні громади”

24 Травня 2018 08:08

З 18 по 20 травня у Херсоні проходив XVI Форум Мережі вільних місцевих політиків на тему: «Медичні послуги на рівні громади». Учасниками форуму стали представники 15 регіонів України: депутати місцевих рад, голови громад, службовці виконавчих органів влади, журналісти та громадські діячі.

Організаторами заходу виступила громадська організація «Центр громадянських ініціатив (ЦЕГРІН)» за підтримки представництва Фонду Фрідріха Науманна в Україні у співпраці з Херсонським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки програми ULEAD з Європою та Мінрегіону України.

У Херсонській області створено 27 об’єднаних територіальних громад, і питання надання якісних медичних послуг на місцях потребує належного врегулювання. За словами директора Департаменту охорони здоров’я Херсонської ОДА Віктора Короленка, в області роблять все, щоб досягнути бажаного результату, керуючись головними напрямками системи охорони здоров’я: доступність, якість, своєчасність та безперервність отримання медичної допомоги.

Три роки тому на Херсонщині розпочали процес, що має на меті забезпечити своєчасність, якість та доступність хворого при транспортуванні, і створили єдину диспетчерську, яка повністю комп’ютеризована і забезпечена всім необхідним. Як зазначає директор ДОЗ ХОДА, всі населені пункти області підключені до єдиної системи, і є можливість відстежувати автомобілі екстреної допомоги в режимі реального часу. Виклик може зробити будь-хто швидко та просто, навіть і глухонімі, надіславши смс.

Учасники форуму відвідали «Обласний територіальний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», що обладнаний сучасною технікою та серверами, заклад охорони здоров’я Дар’ївської сільської ради, де вже наявна можливість підписати електронну декларацію з лікарем, а також прогресивний заклад охорони здоров’я Музиківської ОТГ. За словами голови Музиківської ОТГ Олександра Лейбзона, децентралізація дозволила покращити надання медичних послуг у громаді. Сільрада заключила договори з херсонськими медичними закладами, а не з районними, як раніше.

Як зазначають організатори форуму, по завершенні заходу були напрацьовані експертні рекомендації для органів державної влади та місцевого самоврядування. Зокрема, для обласних рад та адміністрацій – затвердити перелік закладів охорони здоров’я другого та третього рівнів з врахуванням реальних потреб, впроваджувати вітчизняні медичні інформаційні системи на конкурентних засадах. Для органів місцевого самоврядування – запровадити місцеві програми з промоції здорового способу життя із залученням НУО та навчальні програми для медиків по веденню медичної підприємницької діяльності.

Іван АНТИПЕНКО, «День»