У міськраді презентували книгу херсонського історика про Литовську республіку

17 Травня 2018 15:55

У міській раді презентували книгу “Світло та тіні” Першої республіки: Литовська держава у 1918-1940 роках”.

Її автор – Артем Петрик – кандидат історичних наук, викладач кафедри філософії та соціально-гуманітарних наук Херсонського державного університету. Він займається дослідженнями у царині історії української державності ХХ століття, історії Першої Литовської республіки (1918-1940 рр.) та україно-литовських відносин у цей період.

“Книга присвячена литовському державному ренесансу, – відзначає Артем Петрик. – Багато в чому литовська історія перекликається з українською. І українці, і литовці змогли зберегти свою ідентичність. Ця історія про те, що лише сильна духом держава здатна вистояти. У свій час литовці повірили у власну незалежність попри заборону говорити рідною мовою, попри радянську пропаганду”.

За словами автора, значна частина книги присвячена людині, без якої б Литовська республіка не відбулась – Антанасу Сметоні. Його слова “Литва – це не географічне, не політичне поняття. Литва – це є свобода” стали гаслом боротьби за незалежність.

Невід’ємною частиною книги став опис стосунків України та Литви. Адже Литва була у свій час чи не єдиною країною у світі, яка підтримувала український національний рух. Майже одночасно в Україні та Литві почалися процеси реставрації державності, які в обох країнах беруть свій початок від часів діяльності української Центральної Ради.

“Хотілось би подякувати міському голові Володимиру Миколаєнку, депутатам Херсонської міської ради, Почесному консулу Литовської республіки у Херсонській області Віктору Попову, Культурному центру “Україна-Литва” в особі його керівника Наталії Бамбірайте. Саме завдяки такій співпраці книга побачила світ”, – відзначає Артем Петрик.

У свою чергу, Володимир Миколаєнко висловив подяку авторові за популяризацію історії: “Дуже приємно, що наші земляки, молоді історики сьогодні роблять такі великі справи. Описана у книзі “Світло та тіні” Литовської республіки” історія про те, як невеличка держава змогла відстояти сво незалежність є гарним прикладом для України сьогодні.

Загалом видано 300 примірників книги. Розповсюджується вона безкоштовно.