У Херсоні хочуть відкрити кіоски з якісною водою “по 5 копійок”

17 Травня 2018 08:08

У Херсоні артезіанські свердловини, біля яких були збудовані ще за радянських часів будинки для тодішньої еліти, можуть забезпечити зараз городян якісною бюветною водою по символічній ціні – 5 копійок за літр.

Про це заявила у виступі на молодіжному форумі взаємодії та розвитку, який провела у Херсонській міськраді громадська організація “Let’s do it, Ukraine”, доцент кафедри органічної і біологічної хімії Херсонського державного університету, голова Науково-екологічної ради Херсонщини Світлана Волкова, повідомляє Укрінформ.

“Я займаюсь вивченням води дуже багато років. Вода у нашому Херсоні строката – в одних місцях вона краща, в інших місцях гірша. У нас є загальна мережа свердловин, до якої підключені всі, вода там змішується і виходить “мішанина”, а є й свердловини локальні – ті, біля яких будували будинки, в яких потім жило начальство нашого міста і області, вода в них прекрасна. Питання, яке стоїть перед нами: умовити (міську владу – ред.), вимагати поставити на якісних свердловинах бювети, а над цими бюветами поставити кіоски”, – сказала Волкова.

За її словами, такі кіоски з бюветами можуть стати місцями роботи для інвалідів АТО, які продаватимуть там воду для всіх бажаючих по символічній на сьогодні ціні – 5 копійок за літр. Проте отриманих від цього грошей цілком вистачить і на зарплату продавцю, і на підтримання в належному стані бювету, вважає науковець.

Як зазначила Волкова, свого часу в Херсоні на артезіанських свердловинах з якісною питною водою були встановлені водорозбірні колонки, через які херсонці брали там воду. Проте ці колонки були незахищеними і їх швидко поламали.

Розташований на Дніпрі Херсон – одне з небагатьох в Україні міст, де населення використовує для пиття не знезаражену річкову воду, а виключно артезіанську. Проте навіть ця артезіанська питна вода, яку подає населенню Херсонський міськводоканал, на значній кількості свердловин має відхилення від вимог нормативних документів, і дозвіл на її використання як питної води отримано лише через відсутність іншої.