Робота для студентів: пошук вакансій

14 Травня 2018 06:42
Допоможемо написати резюме і знайти робоче місце мрії.

Підготуй документи

Перед тим як шукати вакансію, переконайся, що з твоїм резюме все гаразд. PR-фахівці рекомендують робити свій робочий профайл пропорційним і доречним – не слід писати більш ніж одну сторінку, якщо твій трудовий досвід не перевищує п’яти років. Пам’ятай про грамотність і деталізацію власного шляху, вказуй конкретні обов’язки і не використовуй загальних фраз. Також не забувай про читабельність, резюме повинно мати чітку структуру. Корисну інструкцію з написання CV можна знайти тут.

Різні країни мають свої традиційні форми складання CV: у США чи Канаді професійну біографію пишуть під кожну окрему вакансію, а от у Німеччині чи Польщі обов’язково просять ще й мотиваційний лист. Ознайомся з особливостями складання резюме, якщо ти вже визначився з місцем, де мрієш працювати. Не забувай про спеціальні сервіси, які зроблять твій профайл стандартизованим і більш структурованим. Рекомендації щодо складання резюме англійською мовою можеш переглянути в нашій статті.

Проаналізуй свій профіль у соцмережах відразу, коли відправиш листа майбутньому роботодавцю: вони часто перевіряють сторінки кандидатів. Веселе фото з вечірки, яке подобається твоїм друзям, HR може й не оцінити, тому просто зроби окремий альбом з «компроматними» матеріалами для найближчих. Заходь сюди, якщо у твоєму життєписі зазначено забагато зайвої інформації: експерти підкажуть, як усе полагодити.

Важливим моментом підготовки до пошуку роботи є написання мотиваційного листа. Хоча формально супровідний лист не є обов’язковим, багато роботодавців усе ж вимагають його. Не знаєш, як написати такий текст? Ми підкажемо!

Шукай вакансії

Після підготовки документів саме час братися за пошук майбутнього місця роботи. Обери вид зайнятості, оціни свої можливості щодо термінів відносин і графіку: не бери роботу на повний робочий день з двома вихідними на тиждень, якщо навчаєшся на денній формі. Для таких випадків краще підійде фриланс, список сайтів з такими вакансіями нижче.

Шукай пропозиції, які підходять під твої критерії, та вивчай рівень заробітної платні в різних структурах. Проаналізуй, яким має бути ідеальний кандидат на твою омріяну посаду, і не соромся розказувати про свої сильні якості.

Робота в Україні

  • Work.ua – один з найвідоміших сервісів із пошуку роботи. На сайті є розділ з вакансіями для студентів.
  • Rabota.ua – ще один популярний інструмент для працевлаштування. Вміє фільтрувати вакансії для студентів без попереднього досвіду. Має зручний інтерфейс.
  • Neuvoo.com – міжнародний сервіс із робочими вакансіями, функціонує в 64 країнах світу. Досить увести ключове слово та обрати актуальний регіон.
  • HeadHunter – сервіс із пошуку роботи з приємним бонусом у формі лекцій та курсів відповідно до професії, яку вибирає користувач.
  • Jooble – інструмент допомагає обирати багато різних фільтрів, тому підібрати відповідну вакансію значно легше.
  • DOU – спеціальний веб-сайт із пошуку роботи для програмістів та IT-працівників. Також користувачі можуть ознайомитися з рейтингами різних ІТ-компаній та краще проаналізувати свій вибір.
  • Djinni.co – сервіс, що допомагає залишатися анонімним під час пошуку. Користувачі вказують лише досвід роботи, навички та очікування. Роботодавці самі надсилають можливі вакансії. Ти обираєш, кому надавати свої особисті дані для співбесіди.
  • «Громадський простір» – це не лише портал, де можна знайти можливості й ресурси для вдосконалення роботи громадського сектору, але й пошуковик вакансій для студентів.

Робота за кордоном

  • Workopolis – тисячі вакантних місць за кордоном і корисні (майже як у нас) статті щодо пошуку роботи.
  • Young Canada Works – робота і стажування в Канаді з можливістю практикувати англійську мову.
  • WayUp – пошук вакансій у всьому світі. Також сайт публікує статті з рекомендаціями щодо складання СV.
  • LinkedIn – одна з найпопулярніших соціальних мереж для пошуку роботи. Легкий та зручний спосіб зв’язку з потенційним роботодавцем.
  • UCLA Career Center – портал з пошуку ресурсів для роботи за різними спеціальностями і сферами: мистецькими, природничими, технічними та іншими. До того ж, тут можна знайти ресурси для підтримання свого стартапу і можливості для волонтерства.
  • Craigslist – популярний міжнародний ресурс для пошуку роботи. Обирай потрібну країну і вперед до справи.

Працюй удома

Ще одна наша добірка допоможе тобі знайти роботу на фрилансі. Тепер ти зможеш заробляти гроші в тому самому місці, де спиш.

Якщо ж плануєш працювати віддалено на іноземні компанії, такі пошукові ресурси тобі точно знадобляться:

  • StudentGems – сервіс із пошуку фриланс-вакансій та роботи на неповний робочий день лише для студентів.
  • Flair – допоможе знайти роботу, що пов’язана з різноманітними подіями та фестивалями.
  • Сaterer.com – робота для офіціантів і рестораторів.
  • Simply Hired – спеціальний ресурс із вакансіями для студентів та підлітків. Доступні сезонні можливості та робота в літніх таборах.
Джерело: studway.com.ua