На Херсонщині найчастіше на роль очільників ОТГ претендують чинні сільські голови – експерт

26 Квітня 2018 09:41

У Херсоні акцентували на важливості ролі місцевих ЗМІ у проведенні реформи децентралізації.

Для успішного проведення на місцях реформи децентралізації та обрання там керівниками об’єднаних територіальних громад нових лідерів, здатних забезпечити прогресивний розвиток цих громад, дуже важливим є активне висвітлення інформації про ці вибори у районних ЗМІ, і насамперед – у друкованій пресі.

Про це заявивила на прес-конференції, що відбулася 16 квітня у межах тренінгу “Медіашкола децентралізації для регіональних журналістів”, Оксана Сілюкова, директор Херсонського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми “U-LEAD з Європою” та Мінрегіону України, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Я бачу дуже велику, суттєву роль ЗМІ в тому, щоб розповсюджувати інформацію про проведення цих виборів, проведення  процесів в об’єднаних територіальних громадах. Тут дуже серйозне питання: чи прийде лідер, який працював у цій громаді, чи прийде новий лідер. Тому я дуже сподіваюсь на роль засобів масової інформації, і дуже добре, якщо б були залучені районні, насамперед – друковані ЗМІ. Бо саме через них сьогодні розповсюджується інформація в сільських населених пунктах”,  – сказала Сілюкова.

За її словами, наразі найчастіше виставляють свої кандидатури на роль очільників нових ОТГ вже діючі сільські голови. Деякі з них перебувають на своїх посадах по двадцять і більше років. І вони навіть за своїм фізичним станом не здатні забезпечити розвиток нових ОТГ.

У свою чергу, як наголосила на прес-конференції експерт з комунікацій Херсонського ЦРМС Анастасія Супрун, ЗМІ повинні відігравати в процесі децентралізації роль одного з рушійних локомотивів, доносити проблеми, які заважають об’єднанню громад, до  місцевих депутатів та управлінців, розповідати  про позитивні результати децентралізації, історії успіху окремих громад в інформаційному просторі для того, щоб також сприяти цим процесам”, –  сказала експерт.

Один із таких прикладів, зокрема, Музиківська ОТГ Білозерського району. “Музиківська ОТГ за перші чотири місяці свого існування з 1 січня збільшила надходження до свого бюджету на 748%  за рахунок того, що перереєструвала підприємства, які працювали на території ОТГ, але не були тут зареєстровані і не платили тут  податки”, – повідомила  Сілюкова.

Наразі, як зазначила директор Херсонського Центру розвитку місцевого самоврядування, в області вже створено 26 ОТГ в 11-ти районах. “7 районів у нас залишаються сьогодні не покритими об’єднаними територіальними громадами”,  – зазначила Сілюкова. Зокрема, не створено ОТГ у тих районах, формат об’єднання яких передбачено у формі “Один районн – одна громада”, а також немає жодної ОТГ, наприклад, в приморській курортній зоні області.

Проте, за її словами,  у 2018 році процес створення нових ОТГ на Херсонщині має отримати новий поштовх. Що ж до залучення до цього процесу засобів масової інформації, то, за словами Сілюкової, 25 квітня відбудеться неформальна зустріч за кавою працівників Центру та херсонських журналістів.

“На цьому заході ми хочемо представити ті результати реформи, які на сьогодні має Херсонська область, поговорити про спроможність місцевих громад, про плани щодо об’єднання та інше.  Я вважаю, що ми маємо більше про це говорити”,  –  наголосила  Сілюкова.

Програма “U-LEAD з Європою” фінансується спільно Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією й підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Фото: Центру розвитку місцевого самоврядування