Дні Литви у Херсоні: литовські страви, українське вино та музика

26 Квітня 2018 08:01

У Херсоні 19-20 травня відбудуться Дні Литви у Херсоні, передає ПІК.

«Наш друг і партнер – це Литовська республіка, в цьому році відзначає 100-річчя незалежності. Не знаю, чи є в нас ближчі друзі, ніж країни Балтії, а серед них Литва, яка завжди нас підтримувала і допомагала і продовжує допомагати. Тому у нас у форматі Дня Європи буде відбуватися презентація Литви у нашому місті. Передбачені культурні, гастрономічні програми», – відзначив на прес-конференції 24 квітня міський голова Херсона Володимир Миколаєнко.

Наталія Бімбірайте, голова правління «Культурний центр Україна – Литва», відкрила завісу свята.

«Наше свято відзначення 100-річчя незалежності Литовської республіки починається на Херсонщині 19 травня. І розпочинається разом з фестивалем «День вуличної музики», – каже Наталія Бімбірайте.

«Цей фестиваль народився у Литві і мандрує зараз країнами світу, багатьма містами України. У Херсоні – вперше і дуже символічно, що в рік сторіччя незалежності. Фестиваль цей пропагує волонтерство в широкому сенсі цього слова. Волонтерство пов’язано зі свободою, незалежністю, із можливістю самовираження. Це свято для міста, в яком воно відбувається власне. На різних локаціях у цей день буде кілька таких доволі цікавих заходів», – каже  голова Культурного центру Україна – Литва.

«День вуличної музики буде відбуватися на 3 локаціях. Це Набережна, це вулиця Суворова, і третя локація – Урбан-сад. У цьому фестивалі можуть взяти участь ті, хто бажає проявити свою творчість херсонці і гості міста. Ще відкрита реєстрація, якщо ваша ласка, будь-хто, хто хоче проявити себе, показати свої музичні здібності, заспівати, може зареєструватися і буде включений у програму», – запросила Наталія Бімбірайте.

«Будуть литовські гості на нашому святі – фольклорно-етнографічний ансамбль “Сесулес” Київського товариства литовської культури ім.Майроніса. Вони представники литовської діаспори і познайомлять українців з Литвою, її піснями, традиціями та національним колоритом», – повідомила вона.

Звісно, не обійдеться без гастрономічних подарунків.

«Звісно, без народної кухні ми теж не обійдемося. І цього разу у Херсон спеціально їдуть майстри, які продемонструють, як готують шакотіс. Віг готується на вогнищі, цю страву готували на великі свята і це дуже смачно. А Почесний консул Литви у Херсоні також дасть можливість продегустувати вина наші, херсонські і мед. Це ще не всі такі від нас сюрпризи», – анонсує Наталія Бімбірайте.

«У нас потужна програма, ми хочемо донести до всіх мешканців міста і області важливість дати 100 річчя незалежності. Я дуже щаслива з того, що херсонці приготував таку унікальну річ до 100-річчя – це книга, яка називається «Світло та тіні» Першої республіки: Литовська держава у 1918 – 1940 роках», – каже вона.