Міжнародна місія пожежної допомоги США допоможе Херсонщині боротися із лісовими пожежами

25 Квітня 2018 10:40

www.volynnews.com

Міжнародна місія пожежної допомоги (IFRM) США допоможе Херсонщині боротися із лісовими пожежами в регіоні.

Про це заявив у Херсоні під час зустрічі голови облдержадміністрації Андрія Гордєєва з делегацією IFRM США співробітник IFRM Рік Марклі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

“У нас у команді є експерти по гасінню пожеж у лісах. Все те, що ми тут (на Херсонщині – ред.) побачили і взнали, ми постараємося донести до них, і спробуємо, принаймні, запропонувати якісь рішення”, – сказав Марклі.

У свою чергу, Гордєєв зазначив на зустрічі, що проблема лісових пожеж наразі вкрай актуальна для Херсонщини.

“У нас є потреба у системі виявлення пожеж. Після того, як у лісників області (через припинення бюджетного фінансування лісогосподарських підприємств – ред.) скоротили працівників, які сиділи на вишках (спостережних вишках у лісах – ред.) і виявляли пожежі, у нас дуже багато пожеж, які ми виявляємо у дуже пізній стадії. Ці ліси важкодоступні, це піски, туди важко дістатися, і коли вже дістаєшся туди, то буває дуже запізно”, – заявив голова ОДА.

За його словами, для виявлення і ліквідації в області лісових пожеж на ранніх стадіях, наразі необхідні камери відеоспостереження та програмне забезпечення, яке б ідентифікувало ці пожежі та повідомляло лісникам та пожежно-рятувальній службі.

Голова ОДА зазначив, що лише у 2017 році на території Херсонщини було 380 лісових пожеж.

Херсонщина є одним із найменш заліснених регіонів України. До 2007 року показник заліснення території області становив 4,4%. Після великих пожеж 2007-го та 2012-го років, він зменшився до 3%. На даний час, в результаті висадки нових лісів, показник заліснення вдалося збільшити, і він знову перевищив 4%. Проте у низці районів області лісистість становить менше 1% їх території. Виключна більшість наявних на даний час на Херсонщині лісових масивів, і зокрема, хвойних, є рукотворними, висадженими для закріплення пісків. Під час серпневої 2007 року лісової пожежі на Херсонщині у Цюрупинському (нині – Олешківському) та Голопристанському районах згоріло більше 7000 гектарів лісу. А у серпні 2012 року на Херсонщині на території Корсунського та Великокопанівського лісництв пожежі охопили площі лісу окремими осередками близько 1000 гектарів та 500 гектарів відповідно.