Кам’янська Січ – таємниця Херсонського краю

25 Квітня 2018 15:51

Херсонщина — це край, про минуле якого можуть розказати мовчазні свідки. Взагалі в області нараховується 4 тисячі пам’яток археології, які приховують чимало таємниць.

Одна з таких пам’яток історії національного значення – Кам’янська Січ, яка знаходиться за 50 м на схід від села Республіканець, на розі, утвореному впадінням річки Кам’янка в долину Дніпра, на похилому схилі корінного правого берега.

Кам’янська Січ дуже цікава тим, що це, фактично, єдина територія, де можна проводити дослідження і робити висновок про життя і побут козаків. Тому що всі інші Січі вже затоплені.

Зараз на Кам’янскій Січі головна святиня – це поховання Костя Гордієнка, який увійшов у світову історію як один з двох найвидатніших кошових отаманів Запорозького козацтва. З 1702 по 1730 роки він неодноразово обирався кошовим. З ним рахувались шведські та польські королі, і кримські хани, і турецькі султани. З часу свого першого обрання кошовим і до 1709 року Гордієнко рішуче відстоював права, вольності та землі Запорожжя.

Саме на берегах Дніпра Кам’янскій Січі, свого часу, Кость Гордієнко та Пилип Орлик записали перші права і вольності війська запорозького, які лягли в основу першої європейської Конституції.  Кам’янська Січ – це гордість України! Адже Конституція гетьмана Пилипа Орлика стала вищою точкою політичного мислення українців у XVIII столітті.

Ще 100 років тому херсонський землемір зробив для історика Яворницького план Січі. У ті часи тут людських хат ще не було. Зате було видно, де знаходились козацькі курені, які заглиблювали у землю приблизно на метр. З часом, коли вони руйнувалися, лишалися ямки.

Дослідження проводилися в 70-і роки, потім у 90-і, і нині і вони розповідають про цікаві моменти козацького життя. Тут, наприклад, знаходили татарські монети, турецькі кавові піали. Козаки майже стовідсотково пили каву з них, тому що для інших напоїв там інший посуд знайшли. У них були широкі лавки, на яких вони впоперек спали – двометрової ширини. І от під стінкою куреня, під цією лавкою, були знайдені люльки, монетки.

Кам’янська Січ – унікальне місто на Херсонщині загально-національного значення. Вона заснована козаками після руйнування Чортомлицької Січі та стала прихистком війська запорозького у важкий час та містом слави видатного кошового отамана Костя Гордієнка.

Відзначимо, що козаки осіли на Кам’янській Січі в період, коли втратили свою землю, – після Полтавської битви.

Січ була зруйнована, територія зайнята російськими військами, козаки разом із військом Карла XII, з військом Мазепи відступили – частина у Бендери, частина осіла тут, на Кам’янській Січі, а ще одна частина відразу була на Олешківській Січі.

Вони змушені були шукати собі прихисток у Кримському ханстві. Тобто, Кам’янська Січ – це кордон між козацькою землею і Кримським ханством. Олешківська Січ – то вже територія Кримського ханства. Правда, як кажуть дослідники, на Кам’янській та на Олешківській Січі жили одні й ті самі козаки – вони просто переселялися з місця на місце.

Відновлення традиції козацької слави та історичних фактів сьогодні стали важливим етапом відродження української нації. Саме тому на Кам’янській Січі постає славетна історія козацької доби.

Сьогодні Кам’янська Січ стає місцем історико-культурних фестивалів, новим туристичним маршрутом.

Тож, коли туристи приходять на Січ, їх зустрічають – вони бачать козацький похідний табір, намети, вариться куліш. Вони можуть поїсти, відпочити на пляжі. А потім уже проводиться екскурсія по самій Січі – до могили Гордієнка і до місця, де були курені.

На Кам’янській Січі вже понад 10 років традиційно в перших числах травня збираються на вихідні люди. Також на Січі відзначали на рівні області і День прапора, і День Конституції, і День Незалежності.