Херсонщині дають 70 мільйонів на зрошення земель

13 Квітня 2018 08:04

На відновлення іригаційних систем у Херсонській області цього року заплановано витратити 70 млн грн – з державного та обласного бюджетів.

Про це на прес-конференції “Чому інвестор полюбив Херсонщину?” в Укрінформі поінформував народний депутат Сергій Хлань, повідомляє кореспондент агентства.

“В цьому році ми розробили так звану “формулу успіху”. В держбюджеті цього року вже закладено 50 млн грн на реконструкцію насосних станцій. В обласному бюджеті заплановано 20 млн грн – на внутрішньогосподарську мережу. І фермер інвестує тільки у зрошувальне обладнання, тобто в зрошувальні машини”, – пояснив Хлань.

За допомогою цієї формули, зазначив він, планується збільшити площу зрошуваних земель майже на 10 тис. га.

Депутат наголосив, що відновлення зрошення є стратегічним завданням. Минулого року, вперше за десятиліття, вдалося залучити з бюджетних коштів 30 млн грн і відновити на них п’ять насосних станцій. Зрошення відновлено на кількох тисячах гектарів

За його словами, необхідні інвестиції в іригацію 1 га – близько 3 тис. доларів.

Голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв зазначив, що завдяки розвитку меліорації на Херсонщині є можливість отримувати по два врожаї на рік. Вже зараз область виробляє 2 млн т овочів та фруктів на рік. Але розвитку галузі наразі заважає недорозвиненість переробної промисловості.

Як повідомляв Укрінформ, Херсонщина на даний час має найпотужнішу серед регіонів держави зрошувальну систему. В Херсонській області з 420 тис. га зрошення, створеного тут ще за радянських часів, вдалося зберегти від розкрадання та руйнації близько 380 тис. га. У 2016 та 2017 роках в регіоні поливалися близько 300 тис. га зрошуваних земель. На території Херсонщини знаходиться потужна мережа зрошувальних каналів, у тому числі найбільші в Україні Північно-Кримський та Каховський магістральні канали, які беруть тут свій початок.