10 міфів про алкоголь, які варто знати кожному

2 Квітня 2018 13:55

Кількість міфів про вживання алкоголю зростає не по днях, а по годинах – і виглядає це дійсно дивно. Зрештою, культура пиття потихеньку, але все ж приходить в нашу багату власними принципами країну. Проте, кількість людей, свято віруючих у шкоду пива перед горілкою і непорочність злиття спирту з багатою закускою, все ще зашкалює. Ми вирішили розвінчати десятку найбільш стійких міфів про вживання алкоголю. Щоб ви могли пити не тільки з задоволенням, але і почуттям свідомого ставлення.

zdorovia.com.ua

zdorovia.com.ua

Їжа запобігає похміллю
Взагалі-то так, іноді допомагає. Але далеко не вся їжа, і при дотриманні певних правил. Приміром, навіть миска салату з свіжих овочів не врятує вас, якщо після неї почалася ніч повна пляшок і короткочасного, навіяного інтоксикацією організму щастя.

Червоне м’ясо допомагає якнайшвидшому виведенню токсинів з організму
А ось червоне м’ясо такою паличкою-виручалочкою стати може. Елізабет Ковач, директор програми досліджень алкоголю в Університеті Лойоли, стверджує, що червоне м’ясо володіє особливо високою концентрацією амінокислот і вітамінів, які допомагають процесу виведення з організму побічних продуктів розпаду алкоголю.

Стаканчик на ніч
Ніякий алкоголь не може допомогти якості вашого сну. Це відповідально заявляє доктор Йохеі Сагава з відділу невропатології і психіатрії Університету Акіта. Він підтвердив, що після певної кількості випитого, чоловік засинає швидше і міцніше, але якість сну погіршується в кілька разів. Ви просто перестаєте відпочивати уві сні, відчуваючи себе таким же розбитим, як і до нього. Подібна тривала практика вживання і зовсім викликає хворобливе безсоння.

Світле пиво
Визначеннями “світле” та “легке” пиво обманюються дуже багато людей. “Менше калорій”, – кажуть вони. “Я на дієті”, – кажуть вони. Само собою, ніяких конотацій між видом пива і кількості в ньому калорій немає. Хочете схуднути – кидайте пити, іншого способу немає.

Жирна їжа на ранок
Хороша порція бекону може стати саме тією рятівною соломинкою, схопитися за яку ми радимо всім ранковим страждальцям. Бекон сповнений жирів і білків, які розпадаються на амінокислоти і прискорюють обмін речовин. Тим самим, збільшується швидкість виведення токсинів з організму.

Пиво перед горілкою
А тепер сюрприз – немає ніякого значення, коли ви п’єте пиво до міцного алкоголю, або після. Має значення тільки кількість випитого, і краще б йому не зашкалювати за межі розумного.

Алкоголь вбиває нейрони
З рушниці, так. Помірне пиття жодним чином ваші нейтрони не торкається, просто не може. Перманентний запій же мозку, безумовно, шкодить: кількість токсинів в організмі настільки велика, що вони отруюють буквально кожну його частину.

Безалкогольне пиво і сп’яніння
Багато хто чомусь продовжує вірити, що достатня кількість безалкогольного пива може сп’янити. Дивна вже сама передумова міфу: якщо ти хочеш напитися, тоді навіщо береш безалкогольне пиво? Проте, є люди, які чинять саме так. Так ось, в тарі, об’ємом 0,5 літра безалкогольного пива, міститься всього 0,5% алкоголю. Ви швидше лопнете, ніж встигнете набратися.

Міцний алкоголь п’янить сильніше
Неважливо, який саме алкоголь ви вживаєте. Текіла може сп’янити точно так само, як світле пиво. Має значення кількість і швидкість, з якою речовина всмоктується в кров.

Шкода темного пива
Ще одна легенда про пиво, на цей раз – про темне. Завсідники барів нерідко переходять з улюбленого стаута на лагер тільки тому, що вірять у шкоду від великої кількості темного пива. Насправді ж, таке пиво навіть корисніше: тут міститься велика кількість антиоксидантів, що запобігають появі тромбів.

Класичні коктейлі однакові всюди
Насправді ні. Рецепти навіть найвідоміших і старих коктейлів розрізняються не тільки від країни до країни, але навіть від регіону до регіону. Наприклад, Old Fashioned може бути зроблений з віскі, біттера і цукру, а може з коньяку і фруктової суміші. Так готують його на сході США, де живе багато емігрантів з Німеччини.