Чому кішки сплять на людині і до чого це може призвести?

29 Березня 2018 14:59

Приручення кішки відбулося понад 9000 років тому на Близькому Сході досить з конкретної мети – захисту їжі від різних гризунів. Протягом століть справно виконуючи свою роботу, ця прекрасна тварина стала не просто домашнім вихованцем: кішки є героями книг і мультфільмів, про них пишуть вірші і пісні, і, звичайно ж, вони стають улюбленцями і рівноправними членами сім’ї. Проте до цих пір котячі повадки для багатьох залишаються таємницею. Чому кішки сплять на людині  і до чого це може призвести?

4

Однією з таких загадок була звичка кішок спати на людині, особливо на голові. Британські вчені провели серію досліджень, щоб розкрити причину такої цікавої особливості. В підсумку – з допомогою пильних спостережень і численних дослідів – фахівцям вдалося відкрити завісу таємниці. Які ж причини цього феномену?

По-перше, температура тіла кішки вище людської і становить в середньому 38,6° C. Тому їй потрібно набагато більша кількість тепла, ніж людині, щоб зігрітися. З-за цього вони інстинктивно шукають джерела тепла, такі як підвіконня, нагрітий сонцем, або місце біля батареї.

Тіло людини також випромінює величезну кількість тепла, в особливості голова: через неї відбувається велика частина тепловіддачі. Це і приваблює домашнього улюбленця.

Примітно, що даний факт допоміг знайти відповідь на ще одну унікальну загадку. Багато господарів помічали, що при захворюваннях, болях у м’язах і суглобах у людини кішки лягають саме на те місце, яке болить, поступово знімаючи дискомфорт.

Причина цього криється також у підвищеній температурі, що виділяється хворим органом або ділянкою тіла, тоді як результатом чудодійного ефекту є виняткова особливість котячої шерсті. Вона полягає в тому, що покрив тварини виробляє струми низької частоти, схожі по своїй дії з виробленими високовартісними медичними генераторами. Тому сон з вихованцем під боком може виявитися надзвичайно корисним для загального стану здоров’я.

По-друге, кішок приваблює запах волосся господаря, особливо коли вони були вимиті шампунем.

Також абсолютно нормальним вважається, коли кішка починає вилизувати волосся, які сприймаються нею як людська “шерсть”. Це те саме, як кошеня по-своєму вмиває його мати, що є актом турботи і догляду. Хоча до цього варто ставитися обережно, тому що якщо у кишечник улюбленця потраплять довге волосся, вони можуть завдати йому серйозні пошкодження. Найкращим виходом буде відвернути його їжею або грою.

Також може допомогти використання шампунів з ароматом апельсина або лимона, так як зазвичай кішкам не подобаються аромати цитрусових.

Неприязнь у цих граціозних створінь викликають ще запахи часнику і цибулі, а запах оцту приводить їх в шаленство. Неприємний терпкий запах раздражительно діє на їх дихальні шляхи, тому кішки намагаються уникати місця, де була пролита хоч крапля оцту.

По-третє, це відчуття комфорту і спокою, що кішка відчуває при знаходженні поруч з господарем.

По-четверте, кішка може приймати людське дитя за своє власне.

Звичайно, цей феномен може ставитися тільки до ситуацій, коли вихованець приділяє підвищену увагу маленькій дитині в будинку і, залазячи до нього в ліжечко, лягає спати з ним майже кожну ніч. Дане явище можна зустріти досить рідко, але все ж не можна виключити цю причину з переліку можливих, що мають відношення до сну кішки поруч із людиною. Таким чином, сон з пухнастим представником котячих може бути дуже корисний.

Однак провідні тваринники радять не привчати кішок постійно спати на людину. Причинами є можливі затікання кінцівок, порушення ритму дихання, яке може відбуватися із-за тиску ваги кішки. Часом у людини розвивається безсоння. Все це може позначитися на настрої, працездатності господаря.

З-за цього проживання з домашнім вихованцем буде приносити замість радості і спокою одне лише роздратування. Тому рекомендується створити окреме місце для відпочинку вихованця.

За матеріалами “Школа життя”