На Херсонщині відзначили кримськотатарське свято весни Наврез-байрам

23 Березня 2018 11:21

Святкування Наврез-байрам, Новоолексіївка, Херсонська область

У Генічеському районі Херсонської області відзначили кримськотатарське свято весни Наврез-байрам, повідомляє кореспондент Крим.Реалії.

У селі Рикове відбувся святковий концерт, на якому виступили 125 учасників, із них 11 аматорських і народних кримськотатарських й українських ансамблів, виконавців пісень. На свято завітали влади району та гості з Херсона.

За інформацією місцевої адміністрації, в шкільних і дошкільних установах району були відкриті тематичні виставки, в кримськотатарських групах у дитячих садах також заплановані святкові заходи, в школах – відкриті уроки.

«Ми робимо все для збереження своєї, кримськотатарської, історії і культури. Однак у майбутньому хотілося б такі заходи проводити в більшому масштабі й на обласному рівні й розповісти місцевому населенню про культуру кримських татар, запрошувати на спільні свята. Наш регіон у цьому плані потребує додаткової державної підтримки, у фінансуванні культурних програм для кримськотатарського народу», – зазначила заступник голови Генічеської райдержадміністрації, член Меджлісу кримськотатарського народу Гульнара Бекірова.

Вона нагадала, що 2016 року в Генічеському районі Херсонської області була виділена й освоєна частина коштів за державною програмою з розселення та облаштування депортованих кримських татар й осіб інших національностей, які повернулися на проживання до України, їхньох адаптації та інтеграції в українське суспільство. 2017 року на Генічеський район надходжень не було, а пропозиції щодо програми на 2018 рік місцева адміністрація, погодивши з Херсонським регіональним меджлісом, подала до Кабміну ще 2017 року, очікують фінансування.

За даними місцевих меджлісів, на Херсонщині проживає понад 10 тисяч кримських татар, найбільш масові компактні поселення яких зосереджені в Генічеському районі.