Міська влада Херсона шукає шляхи вирішення проблеми полігону твердих побутових відходів. Поки безуспішно

23 Лютого 2018 08:08

ФОТО POSTFACTUM.KS.UA

Департамент житлово-комунального господарства Херсонської міської ради розробив цільову програму «Екологія» на 2018 рік. Документ опублікований на сайті ради, а на найближчій сесії депутати можуть ухвалити цю програму. Серед низки важливих екологічних проблем, які описуються в документі, питання поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ), схоже, далеке від вирішення, хоча є одним із головних для Херсона. Як відомо, З 1 січня 2018 року встановлена заборона на захоронення неперероблених побутових відходів. А термін експлуатації херсонського полігону ТПВ сплив у 2017 році.

«Існуючий полігон ТПВ міста Херсона створений у 1968 році на відпрацьованих ділянках Рожновського кар’єру з видобутку бутового каміння. При цьому ложе полігону не було влаштоване гідроізолюючим екраном, розміщення відходів здійснювалося без влаштування прошарків глини між шарами відходів. Фільтрати, які утворюються при потраплянні атмосферних опадів на суміш відходів, що гниють при підвищених температурах, мають лише два природних шляхи міграції: фільтрація в підземні води або потрапляння в балку та річку Вірьовчину, а далі — в Дніпро», — зазначено в програмі «Екологія». — Полігон є небезпечним у геоекологічному плані об’єктом, розташованим у контурі підрахунку експлуатаційних запасів Херсонського родовища підземних вод, які використовуються для питного водопостачання населення, установ та підприємств Херсона».

Водночас, як сказано в програмі, початок будь-якої розробки накопичених відходів може дестабілізувати роками утворений біохімічний баланс та спричиняти небажану зміну стану підземних вод, що значно погіршить якість питної води як у районі розташування полігону ТПВ, так і за потоком у діючих водозабірних спорудах. В департаменті ЖКГ міськради зазначають, що минулого року встановили ваговий комплекс на полігоні для контролю вивезеного сміття та звели огорожу довкола полігону. По місту встановлено 547 контейнерів для збору ПЕТ-пляшок, а у цьому році планується встановлення нових контейнерів для інших фракцій відходів.

Водночас для Херсона лишається надважливим питання про виділення земельної ділянки та зведення на ній сміттєпереробного комплексу. Протягом минулого року про це неодноразово йшлося на робочих засіданнях виконавчих органів міської ради. Стурбованість висловлювали і в Херсонській ОДА. Втім, досі чіткої відповіді на питання хто, коли і чи взагалі побудує це комплекс — немає. В програмі «Екологія» лише зазначено: виконавчими органами міської ради розглянуто ряд пропозицій щодо будівництва сміттєпереробного комплексу. На сьогодні проводиться детальне вивчення пропозицій з метою визначення технологій переробки відходів, які відповідатимуть міжнародним стандартам у цій галузі.

Іван АНТИПЕНКО, «День»