«Кристал» (Херсон): нове життя знаного імені, амбітна стратегія та очікування від весняного дербі

16 Лютого 2018 15:51

Херсон – обласний центр, який дав вітчизняному футболу багатьох відомих і шанованих гравців і тренерів – прагне відродження й повернення на якісний всеукраїнський рівень. Недарма нинішній «Кристал» веде боротьбу за медалі чемпіонату й наразі входить до трійки найкращих Групи 3, розділяючи 3-4 місця із МФК «Металург» (Запоріжжя). Про очікування від напруженого та сповненого відповідальних випробувань 2018 року ми розпитали молодого тренера, наставника херсонської команди Олександра Овчиннікова.

– Олександре Олексійовичу, за цей час, коли херсонський футбольний клуб переживав переформатування, «Кристал» став кращим чи гіршим? Скажімо так, часу не гаяли?

– Ні, однозначно часу не гаяли. Навпаки, рухалися вперед і налагодили багато напрямів роботи в клубі. Стали стабільнішими, рухаємося у правильному напрямі та дивимося тільки вперед. Плануємо собі так: не просто зайти у Другу лігу, щоб брати участь, а зуміти створити такий колектив, який би боровся за найвищі місця.

– Це передбачає дуже серйозну підготовку…

– Справді, ведемо перший цикл підготовки. Нещодавно, 3 лютого, зіграли спаринг із друголіговою «Енергією» (Нова Каховка). Поступилися – 0:2. Однак робота у розпалі й, по суті, лише розпочинається. Попереду у нас контрольні матчі із «Суднобудівником», МФК «Миколаїв-2», МФК «Миколаїв». Зачепимо не лише Другу лігу, а й Першу. До того ж, у березні візьмемо участь у Кубку Криму, який уже традиційно у нас проводиться. Нам буде над чим попрацювати.

– Знаємо, що залишили МФК «Кристал» Владислав Хлопков, Сергій Литвинов, Володимир Кушнірук. Немає й африканського легіонера Маріуса Куанона, який минулого року встиг трішки пограти за херсонський клуб, додавши певної екзотики. Які ще зміни у складі прогнозуєте?

– До нас повернувся Віталій Михайленко – він грав раніше за ФК «Кристал» у Другій лізі, а останнім часом захищав кольори житомирського «Полісся» на професіональному рівні. Є попередні плани щодо повернення й деяких інших гравців, які грали за херсонську команду в друголігові часи. А поки що переглядаємо трьох молодих гравців – вихованців місцевого футболу. Звісно, будуть іще ігри, будемо дивитися новачків. Хочемо посилити позиції нападника, центрального і крайнього захисників. Точково прагнемо закрити 5-6 позицій, причому, з прицілом під підвищення класу.

– Минулого року директор і колишній багаторічний головний тренер херсонського клубу Сергій Шевцов розповідав, що дехто із екс-кристалівців встиг влаштуватися на, скажімо так, не футбольні роботи – рятівником, співробітником супермаркету, пожежником і так далі. Чи всіх можете і хочете повернути?

– Розумію, про що ви. Звісно, якщо «Кристал» поставив за мету знову повернутися до професіоналізму в футболі, немає місця такому сумісництву. Якщо гравці не можуть приділяти час футболу – їх уже в нашій команді не буде. Ми будемо працювати з тими, хто постійно думає про гру й готовий самовдосконалюватися. Але вдячні кожному гравцеві, який на певному етапі допомагав відновлювати наші футбольні традиції.

– Те, що в лідерах у вашій групі клуби, які не прагнуть у професіонали, це парадокс чи закономірність?

– Ну так трапляється у футболі. Є у нашій справі різні ситуації – і випадковості, і форс-мажори. Ми, наприклад, укомплектовувалися дуже швидко і спонтанно. Всього за три-чотири тижні нам треба було створити команду – і вона досить непогано почала виступати у чемпіонаті України. Набрали по ходу сезону форму, здобули хороші результати й перебороли ту певну нестабільність, яка була спочатку. Саме через екстрені умови роботи й втратили певну кількість очок, яких не вистачило, щоб зимувати на більш високому рівні. Однак працюємо планомірно, тож сподіваємося у весняній частині сезону надолужити втрачене. Перед нашим футбольним клубом ставляться серйозні завдання…

– Які саме?

– Як мінімум, дійти до фіналу Кубка серед аматорів і брати участь у фіналі чемпіонату.

– Як розподілені ролі в клубі? Працюючи під керівництвом директора клубу Сергія Шевцова, у якого немалий тренерський досвід, маєте свободу дій?

– Мені комфортно працювати з Сергієм Анатолійовичем. Він дуже хороший тренер, який має багато знань у цій галузі, а нині, вже як директор, дуже добре себе проявляє. Його зусиллями створені гідні умови для роботи колективу, і в тому числі – й для мене як для молодого тренера. Можу сказати, що у нас створена така інфраструктура, якої багато років вже не було в Херсоні. Особливо вдячний Сергію Шевцову за те, що він мене запросив у клуб і довірив таку посаду, я завжди можу розраховувати на його підтримку й пораду.

– Не можу тоді не поцікавитися, чому в списку штрафників бачимо прізвище Шевцова?

– Трапляється різне, це футбол. Тим більше, ситуації бувають неоднозначні – в тому числі, й у арбітражі. У нас часто буває з цього приводу невдоволення. Знаючи Сергія Анатолійовича, він завжди, як і я, буде за своїх хлопців і відстоюватиме правду.

– У ті місяці, коли ФК «Кристал» знімався з Другої ліги, відбувалися події, які були не зовсім зрозумілі стороннім спостерігачам – то знімалися ворота зі стадіону, то за табло йшли суперечки. Нині немає такої загрози, що ваш стадіон без необхідного інвентарю залишиться?

– Ні, що ви! У нас зараз новий директор стадіону працює. З’явилися нові ворота, набагато якісніше табло. Наші хлопці добре зодягнені-взуті. Сподіваюся, питань щодо нашої інфраструктури не буде. Тим більше, у нас повне порозуміння та підтримка з містом.

– Бачимо у складі дійсно немало гравців, які «понюхали пороху» й на більш високому рівні. Але приємно відзначити Івана Гливого з показником 9 голів у 9 матчах та на чолі списку найкращих бомбардирів вашої групи. Прогресує хлопець, додає у майстерності?

– Був момент наприкінці наших виступів у Другій лізі, коли був маленький спад і Ваня дещо знизив до себе вимоги. Але поступово набирав, ми з ним переговорили – і ось наслідки. Він сам бачить, що проведена робота не минає марно. Якщо він і далі буде старатися, то може вирости у хорошого футболіста. Тим більше, є приклади поруч – як той же Дмитро Шастал розкрився в «Енергії» і недавно перейшов у команду Прем’єр-ліги – ФК «Олександрія». Гливий має рівнятися на такий позитивний приклад.

– Херсонщину футбольну на найвищому рівні представляє чимало авторитетних футболістів – Віктор Коваленко, Олександр Караваєв, Олександр Нойок, перелік не повний. Зрозуміло, вони сформувалися й за них залишається вболівати зі сторони. Але бувають випадки, коли вихованці херсонського футболу повертаються додому – як ви після виступів у юнацьких командах «Шахтаря» та інших клубах. Чи є у вас на приміті ваші земляки, які пройшли школу клубів Прем’єр-ліги, але можуть повернутися й допомогти «Кристалу»?

– Ну, ось наш колишній капітан Артем Сітало ще виступає за ФК «Олександрія». Ми йому зичимо успіхів і також гордимося. Але скажу, що у нас у Херсоні вистачає перспективних хлопців, але з ними треба працювати. Щоб вони доросли до рівня Коваленка чи Караваєва, треба ще їх «огранити». Піднятися на сходинку вище не так просто. Тому нашим найбільш юним хлопцям – 1998-2000 років народження – я можу порадити тільки наполегливо працювати, тому що в цьому секрет прогресу й розвитку.

– Чимало команд, які готуються переходити в професіонали, відмовляються від гри на два вектори. Який ваш погляд: чи доцільно поєднувати область та чемпіонат України, чи брати участь в регіональних змаганнях, розуміючи, що їх можете не закінчити?

– Згоден з вами, нема сенсу стартувати в турнірі, який не зможеш дограти, це неповага до організаторів та суперників. Тож ми наразі зосередимося на чемпіонаті України ААФУ, будемо повністю віддаватися цьому турніру й далі ставити нові цілі.

– Чого очікуєте від весняної частини, поглядаючи у календар?

– Досить непогані ігри у нас попереду, будемо відштовхуватися від результату одного з найголовніших матчів проти лідера – «Дружби» (наших земляків із Новомиколаївки Херсонської області). Цей матч у нас буде уже в другому весняному турі й проведемо його на своєму полі (як і поєдинок проти «Олімпіка – СДЮШОР-2»). Запрошуємо наших вболівальників на стадіон, адже «Кристал» потребує їхньої підтримки!

Артур Валерко

Для довідки:

МФК «Кристал» (Херсон)

Рік заснування: 2017 (ФК «Кристал» з перервами веде родовід від 1961 року)

Директор: Шевцов Сергій Анатолійович

Головний тренер:  Овчинніков Олександр Олексійович

Тренер воротарів: Бальчос Роман Мілетійович

Адміністратор: Комаренко Микола Володимирович

Стадіон: «Кристал» (Херсон)

МФК «Кристал» в інтернеті:

http://www.mfckrystal.com/

https://www.facebook.com/fckrystal.kherson/