16 лютого: це цікаво знати

16 Лютого 2021 13:14
verba1501.dreamwidth.org

verba1501.dreamwidth.org

За церковним календарем 16 лютого відзначають Післясвято Стрітення Господнього. І вшановують правовірних Симона Богоприїмця, Анну Пророчицю та Власія Кесарійського, святителя Ігнатія Маріупольського, святителя Симеона – єпископа Полоцького і Тверського, благовірного князя Романа Углицького, пророка Азарію, мучеників Адріана і Євула.

З цього дня у давнину розпочиналось лагодження-підготовка інструменту для весняного посіву. З цього приводу люди говорили: «На лагодження дід встає вдосвіта — лагодить збрую літню і бороду столітню». На Власія часто бувають великі калюжі. Але тепла погода у цей день буває рідко, адже 16 лютого відоме власієвськими морозами.

Іменинниками 16 лютого є:
Ганна, Роман, Симон, Семен, Адріан, Влас, Тимофій

16 лютого народились:

1813 — Семен Гулак-Артемовський, український композитор, співак, драматург. Автор першої української опери «Запорожець за Дунаєм».
«Стоїть явір над водою, В воду похилився; На козака пригодонька: Козак зажурився. Не хилися, явороньку, Ще ти зелененький! Не журися, козаченьку, Ще ти молоденький!» (Семен Гулак-Артемовський)

Події 16 лютого:

1918 — проголошено Кубанську Народну Республіку, незалежне державне формування на Кубані.
1968 — У місті Гейлівіль (штат Алабама, США) з’явилася перша телефонна служба порятунку — 911.
1991 — У Львівському театрі опери та балету відбулася I Галицька Асамблея (об’єднана сесія Івано-Франківської, Львівської та Тернопільської обласних рад).
2005 — Набув чинності Кіотський протокол.

Чи знаєте ви, що:

16 лютого 1909 року народився і Річард Макдональд, відомий ресторатор, який разом із братом організував ресторан швидкого харчування, автор кулінарних книг.

У 1948 році брати Макдональд, Річард і Моріс (Дік і Мак), відкрили перші Ресторан Mcdonalds в Сан-Бернардіно, штат Каліфорнія, де перші гамбургери продавалися за 15 центів. Просте меню включало картофель-фрі і великий молочний коктейль.

У 1949 році створили «золоті арки», які з’явилися на червоно-білій плитковій будівлі ресторану у Фіниксі, штат Аризона, які і стали символом для системи Mcdonalds.

До 2011 року це була найбільша у світі мережа закладів швидкого харчування. Станом на 1 січня 2011 року має мережу по всьому світу у кількості 32737 ресторанів, поступаючиcь тільки компанії Subway.

Україна стала 102-ю країною, де почала розвиватися мережа «МакДональдз». 24 травня 1997 року поблизу станції метро «Лук’янівська» у Києві відкрився перший «МакДональдз» в Україні.

Київський «МакДональдз», розташований на Вокзальній площі, за підсумками 2011 року зайняв друге місце серед 33 тисячі закладів мережі у світі за кількістю відвідувачів. Цей ресторан вже шостий рік поспіль входить до п’ятірки найбільш відвідуваних закладів мережі у світі.

«Рідна країна»