На Херсонщині створюють регіональний ландшафтний парк «Гілея»

19 Січня 2018 08:04

Фото Івана Антипенка

Голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв визначив план заходів щодо створення в області першого регіонального ландшафтного парку. Про це йдеться у відповідному розпорядженні голови ОДА. Новий об’єкт природно-заповідного фонду буде створено на території лісомисливських господарств Олешківського, Голопристанського, Каховського районів і Новокаховської міськради. Парк займе орієнтовну площу в понад 88 тисяч гектарів. У грудні проект створення «Гілеї» підтримало Міністерство екології та природних ресурсів, про що повідомило Херсонську ОДА.

За словами директора департаменту екології та природних ресурсів Херсонської ОДА Юрія ПОПУТЬКА, головна мета створення РЛП «Гілея» — це збереження рукотворних лісів. «Це найбільший штучний ліс, про який мені відомо. Він унікальний, і ми маємо його зберегти. Якщо триватиме знищення цих насаджень, наші міста стануть беззахисними перед буревіями, а піщані бурі значно ускладнять будь-які сільськогосподарські роботи в нашому регіоні, — коментує Юрій Попутько. — На жаль, уже більш як рік лісомисливська галузь Херсонщини не фінансується в необхідному обсязі. Лісомисливські господарства (ЛМГ. — Ред.) не можуть забезпечити надійний захист лісу від безконтрольної вирубки. Тому потрібно було знайти механізм, як зберегти ці насадження. Вирішили зробити це через ландшафтний парк, який матиме свою адміністрацію, службу безпеки, технічні засоби».

Після погодження у Мінприроди ще потрібно отримати погодження від ЛМГ, каже Юрій Попутько. Такою є офіційна процедура. «Ми не збираємось вилучати ці землі, а, навпаки, хочемо допомогти господарствам. Після їх погодження рішення виноситимуть на сесію обласної ради, — говорить чиновник. — Маю надію, що наші ЛМГ з розумінням поставляться до цієї ідеї, адже на цьому етапі можуть бути проблеми. Здавалося б, ми створюємо парк для захисту лісів, а ЛМГ можуть «не вбачати доцільності». На запитання про власні інтереси ЛМГ (безконтрольна вирубка і продаж деревини) Юрій Попутько відповідає: «Ми не правоохоронний орган, не буду це коментувати. Але знаю, що через брак фінансування і неможливість офіційно заробляти на промисловій вирубці інші ЛМГ України фінансово допомагають херсонським». За словами Попутька, вся процедура створення парку «Гілея» може тривати до вересня цього року.

ДОВІДКА «Дня»

Гілеєю греки називали лісисту місцевість на території сучасної південної України: від Нижнього Дніпра та Конки, а також на суміжній ділянці лівобережжя (Олешшя) — від міста Каховка до Кінбурнської коси. У пониззі Дніпра завжди був піщаний ґрунт, але його стримував покрив степової рослинності. Ця територія стала місцем випасання десятків тисяч овець у XIX столітті. Тварини швидко знищили траву і таким чином вивільнили піски, які через вітрову ерозію стали швидко розширюватися. Щоб зупинити пісок, почали висаджувати штучні ліси, загальна площа яких склала понад 100 тисяч гектарів.

Іван АНТИПЕНКО, «День»