На розвиток аеропорту «Херсон» планують витратити понад 1 млрд гривень

16 Січня 2018 10:22

Фото: Любімов Євген, Херсонська ОДА

Управління транспорту та зв’язку Херсонської ОДА розробило програму розвитку міжнародного аеропорту «Херсон» на 2018—2020 роки. Проект програми опубліковано на сайті обласної ради. Під час найближчої сесії його мають розглянути депутати облради. Згідно з проектом, протягом трьох років на реконструкцію і розвиток Херсонського аеропорту планують витратити орієнтовно 1,03 млрд гривень. З них понад 700 млн — це кошти державного бюджету, а 165 млн — обласного. Також планується використати 66 млн власних коштів аеропорту та залучити 36 млн інвестицій.

За ці кошти планується провести різні види ремонтних робіт. Зокрема, реконструкцію злітно-посадкової смуги, ремонт гаражів, приміщення аеровокзалу, реконструкцію адмінбудівлі під готельний комплекс, капітальний ремонт електромереж, каналізації, системи пожежної безпеки тощо. Також планується встановлення нової світлосигнальної системи, закупівля спеціального автотранспорту, придбання приладів безпеки та обладнання для обслуговування пасажирів.

Реалізація програми, зазначають автори проекту, дозволить встановити регулярне авіаційне сполучення Херсона з іншими містами України, країнами ближнього і дальнього зарубіжжя. Крім того, повноцінне функціонування аеропорту розширить можливості Херсонщини для розвитку туристичної галузі, курортної індустрії, міжнародної торгівлі, збільшить надходження до обласного та держбюджету. В аеропорту також відкриють 65 вакансій для персоналу. Вже 2018 рокупланується встановити авіасполучення з містами Мінськ, Люблін, Бургас та Даламан. У перспективі 2019 року відкриття рейсів до Львова, Гомеля, Кишиніва та Баку. А 2020-го — до Астани і Єревана. Протягом трьох років в аеропорту «Херсон» планують збільшити пасажиропотік до 157 тисяч осіб на рік.

Нагадаємо, міжнародний аеропорт «Херсон» відновив роботу 2013 року після семирічного застою. Наразі з аеропорту здійснюються регулярні щоденні рейси у двох напрямках: Херсон — Стамбул — Херсон та Київ — Херсон — Київ. Також відкрито чартерні рейси до Шарм-еш-Шейху.

Іван АНТИПЕНКО, «День»