Головні міфи про грип

27 листопадаа 2017 12:33
unian.ua

unian.ua

Стою в черзі в аптеку. Жінка років 30-ти купує оксолінову мазь – 2 упаковки, маски – 15 штук, розчинний порошок – 10 пакетиків, спрей для горла і краплі для носа. Фармацевт питає, які в неї є симптоми. Жінка відповідає, що симптомів в неї не має. Вона купує про всяк випадок, щоб вберегтися від грипу. “Набір панікера” вартував їй 500 гривень.

Міф №1 – є ліки, які попереджають захворювання на грип

Ні вітаміни, ані так звані противірусні препарати від грипу не рятують. Якщо ви зустрілися з вірусом, то не захворієте лише якщо колись вже перенесли саме цей вірус грипу і в крові до нього є антитіла. Якщо антитіл немає – ви захворієте. Вся ця купа так званих противірусних препаратів не захищає від вірусу грипу і не знищує його у хворих – в кращому разі полегшує симптоми.

Міф №2 – грип лікується антибіотиками

Грип не лікується антибіотиками! Віруси за своєю природою не чутливі до антибіотиків. Антибіотики впливають лише на бактеріальні інфекції, до яких грип не відноситься. Причому прийом антибіотиків під час грипу може ще й спричинити ускладнення.

Міф №3 – грип можна переносити на ногах

Мої героїчні знайомі, що і в ополонку пірнають на Водохреща, і цибулиною хрустять, як яблуком, переконують мене, що ніякий грип їх не візьме, а якщо і причепиться, то вони його “перебігають на ногах” і навіть не помітять. Чому під час грипу потрібен постільний режим? Бо коли людина лежить, всі ресурси організму направлені на боротьбу з вірусом. 3-4 дні в спокійному режимі дозволяють захисним процесам організму мобілізуватися, і людина видужує швидше. Коли ж хворий на грип або ГРВІ йде на роботу, ослаблений організм всі сили віддає на рух, розумову діяльність, тож вірусна інфекція прогресує, загострюється. Це в свою чергу призводить до серйозних ускладнень, зокрема, пневмонії (група захворювань, які проявляються запальним процесом у легенях). Саме пневмонія стала причиною переважної більшості смертей від грипу в Україні цього року.

Міф №4 – маска захищає від грипу

Маска не захищає від грипу! Віруси мікроскопічні – вони спокійно проникають крізь волокна. Маска затримує лише краплі слизу, у якому містяться віруси грипу. Тому її має одягати саме хвора людина. При кашлі, чханні частина інфікованого слизу затримується і не розповсюджується. Здоровій людині немає сенсу носити маску. Тим більше на вулиці – замість цього краще подихайте свіжим повітрям.

Міф 5 – прості заходи проти грипу не ефективні

Не знаю чому, але українці найменше вірять і використовують прості та найдешевші засоби попередження захворювання на грип та ГРВІ. Лікарі втомилися говорити про елементарні речі, які рятують життя. Лише під час звичайного провітрюванні у приміщенні гине 50% вірусів! Вологе прибирання і зволожувачі повітря теж дієві, бо ці віруси не люблять вологе середовище. Зате чудово себе почувають в сухому, теплому і нерухомому повітрі.

Вірус часто переноситься на руках. Ви потиснули комусь руку чи взялися за ручку дверей, якої торкалася хвора людина, потім, не помивши рук, торкнулися свого рота, носа, очей – і вірус одразу ж пересідає на слизові оболонки й потрапляє в організм. Тому в “грипозний” період руки варто мити часто і ретельно.

Якщо немає можливості мити під проточною водою – обробляйте серветками чи спреями. Джерело вірусу – людина. Тому обмеження контактів – більш ніж ефективне. Зайвий раз не сходити в кіно, тимчасово відкласти відвідування гуртка, школи, садка дітьми, пройтись зупинку пішки замість переповненого транспорту – це все прості речі, які рятують від зараження. Зараз саме час гуляти на свіжому повітрі – шанси підхопити грип на вулиці, тим більше в морозну погоду, нульові.

Джерело: ЕраМедіа