Які тенденції перших виборів до 10 ОТГ на Херсонщині

27 Жовтня 2017 11:32

ФОТО З АРХІВУ «Дня»

З початку реформи децентралізації в Україні на Херсонщині створено 14 об’єднаних територіальних громад. За цим показником область перебуває на 14 місці з 24. Цієї неділі, 29 жовтня, у семи районах Херсонської області відбудуться перші вибори ще до 10 ОТГ. Сільських, селищних голів та депутатів обиратимуть у Білозерській, Високопільській, Іванівській, Любимівській, Станіславській, Бехтерській, Костянтинівській, Ювілейнівській, Борозенській та Чулаківській ОТГ.

Напередодні виборів координатор громадського спостереження ГМ «Опора» на Херсонщині Максим Єлігулашвілі розповів про головні тенденції, проблеми та учасників виборчого процесу.

З КОГО ОБИРАТИ?

Участь у виборах візьмуть 1059 кандидатів у депутати ОТГ та 43 кандидати на посади голів. «Значну активність проявили самовисуванці. Серед кандидатів на голову їх 31 із 43, а серед кандидатів відсотково ситуація інша — 391 є самовисуванцями, а 648 уже представляють партії, — розповідає Максим Єлігулашвілі. — Щодо партійної приналежності кандидатів на посади голів, то чотири людини йдуть від «Батьківщини», по дві з «Опозиційного блоку», «БПП» та «Укропу», по одному представнику висунули «Свобода» та «Наш край». Більшість чинних селищних голів йдуть на вибори самовисуванцями».

Серед кандидатів у депутати відповідних рад переважають представники таких партій: «Батьківщина» (224), «Аграрна партія» (117), «БПП» (90), «Укроп» (72), «Опозиційний блок» (60), «Наш край» (59), «Самопоміч» (20), «Свобода» (6). Усі інші політичні сили подали по 1—2 кандидати. «Із парламентських політичних сил лише «Батьківщина» та «БПП» висунули кандидатів у кожні з ОТГ. З непарламентських політичних сил це зробила лише «Аграрна партія». «Батьківщина» обрала стратегію заповнення кожного округу. Хоча представники саме цієї партії найбільше критикували реформу децентралізації. Також цікаво, що «Народний фронт» узагалі не представлений на даних виборах», — каже Максим.

За його словами, при значному кадровому голоді на місцевому рівні, на цих виборах представлена велика кількість кандидатів. Однак знайти інформацію про 45—50% з них у відкритому доступі дуже важко. «Раніше, особливо, якщо людей висували «старі» партії, можна було простежити цих кандидатів: місця роботи, участь у попередніх виборах, сторінки у соцмережах. Тепер — нічого, — каже Максим. — Ми не стверджуємо, що цих людей фізично немає, однак є така особливість. Разом з тим, виборці матимуть конкурентний перелік кандидатів».

НОВІ СТАРІ

Традиційно, перші вибори до ОТГ гостро ставлять питання збереження повноважень і впливу чинних депутатів різних рівнів. Вибори відкривають для них нові можливості.

«Ми нарахували 194 чинних депутатів різних рівнів, які висунули свої кандидатури на виборах в ОТГ. Найбільше у виборчих списках представлені депутати сільських рад — 119, селищних — 49, районних — 25 та 1 депутат міської, — зазначає Максим Єлігулашвілі. — Найбільший приріст у кандидатах має «Батьківщина» (+21), «Аграрна партія» (+17), «Наш край» (+13), «БПП» (+8), «Опозиційний блок» (+6). Лідером з партійної дисципліни можна вважати «Батьківщину» — 13 чинних депутатів вирішили висунутися від даної політичної сили знову».

Серед партій, лідери яких на різних рівнях заявляли про необхідність люстрації та прискіпливого визначення політичних партнерів, спостерігачі встановили депутатів різних років, які балотувалися від «Партії регіонів». Зокрема, екс-регіонали є у списках кандидатів від «Самопомочі», «Укропу», «Батьківщини», «БПП» та «Аграрної партії».

АГІТАЦІЯ

За словами спостерігачів, передвиборчі перегони ззовні відбуваються доволі мляво, тому й багато порушень агітації вони не виявили. «Резонансних порушень законодавства немає. Зазвичай, вони стосуються умов ведення агітації. Втім, під час неформального спілкування нам розповідали, що в районних і обласній адміністраціях помітне певне включення щодо деяких кандидатів, — додає спостерігач «Опори» Анастасія Супрун. — Наприклад, голова ОДА Андрій Гордєєв виїжджає «в поля» і публічно контактує з кандидатами, потім пише про це у соцмережі, показує свою прихильність. Так було й із головою Томинобалківської сільради (рідне село Гордєєва. — Авт.) Антоніною Чередник, яка балотується на голову Білозерської ОТГ».

Також спостерігачі зазначають деякі порушення щодо поліграфічної продукції. А загалом кандидати віддають перевагу агітації «від дверей до дверей» або проводять публічні зустрічі з виборцями.

ФІНАНСУВАННЯ КОМІСІЙ

Однією з ключових проблем перших виборів до ОТГ стало фінансування районних виборчих комісій через недоліки у нормах виборчого та бюджетного законодавства. Субвенції на проведення виборів є, але вони поширюються лише на територіальні виборчі комісії, а не на районні. Останні забезпечують виборчий процес фактично безоплатно. Питання полягає не тільки в компенсації робочого часу комісії, а й витрат на зв’язок, канцелярію, транспорт та коштів для архівування.

Класичною є ситуація у Високопільському районі, де РВК упродовж більш ніж двох місяців намагається врегулювати це питання. Виходом із проблеми могло бути створення спеціальної програми фінансування комісій за рахунок місцевих бюджетів, як це зробили в Олешках. Йдеться про незначні кошти: 30—40 тисяч грн. Однак у Високопіллі районна влада не підтримала таку програму. Голова райради заявив депутатському корпусу під час сесії, що не підпише це рішення, бо вважає його незаконним, після чого депутати не проголосували за виділення коштів РВК.

«Користуючись неврегульованістю цього питання, відповідними районними адміністраціями та радами забезпечення виборчого процесу під загрозою, — каже Максим Єлігулашвілі. — Позиція районних керівників щодо звернення за фінансуванням до політичних сил, яке отримують голови районних комісій, і про які вони неофіційно говорять при кожному спілкуванні, свідчить про фактичне стимулювання політичної корупції з боку місцевої влади».

Іван АНТИПЕНКО, «День»