Кандидатами в депутати та голови ОТГ Херсонщини зареєстрували більше тисячі осіб [Інфографіка]

10 Жовтня 2017 10:24

Станом на 6 жовтня всі 10 територіальних виборчих комісій, що  забезпечують вибори до об’єднаних територіальних громадах Херсонщини 29 жовтня затвердили перелік кандидатів. Всього зареєстровано 43 кандидати на посаду сільських та селищних голів та більше 1000 кандидатів у місцеві депутати. На даний момент уточняються дані по декільком кандидатам, але загальна інформація вже може бути представлена.  

Самовисування є основною формою, яку обрали для себе майбутні кандидати. Але якщо серед голів різниця між представниками політичних сил та самовисуванцями є суттєвою (31 та 12 кандидатів відповідно), то серед кандидатів в депутати розрив вже не настільки великий. Самовисуванцями захотіли висунутися лише 390 кандидатів загалом.

Щодо партійної приналежності кандидатів на посаду сільських та селищних голів, кандидати представляють такі політичні сили: ВО «Батьківщина» (4), «БПП «Солідарнысть» (2), УКРОП (2), «Наш край» (1) та ВО «Свобода» (1). Діючі сільські та селищні голови в переважній більшості обрали шлях самовисування, лише Чулаківська голова задекларувала приналежність до політичної сили «Наш край». Вибори голови у Бехтерській ОТГ пройдуть фактично безальтернативно – був зареєстрований лише 1 кандидат, чинний селищний голова. Водночас на декількох ОТГ вже наявна конкуренція між чинним головами, які об’єднались в єдину громаду. Так, у Констянтинівській ОТГ, 3 голови вирішили спробувати свої зусилля, у Борозенській, Білозерській та Станіславській по 2 кандидатури. В ОТГ, які утворились на базі районних центрів, спостерігається вищий рівень політичного представництва на рівні як голів, так і депутатів. Наприклад, у Високопільській ОТГ за посаду голови спробує позмагатись перший заступник голови РДА, а в Білозерській ОТГ – позапартійний директор Департаменту екології та природних ресурсів Херсонської ОДА хоче спробувати себе у якості районного депутата.

Традиційно, лідерами за висуванням кандидатів у депутати на виборах є представники великих політичних проектів. Але на цих виборах лише ВО «Батьківщина» продовжила свою стратегію максимального закриття всіх округів власними кандидатурами. Саме від цієї політичної сили зареєстрована найбільша кількість кандидатів у депутати – 224.  Від парламентських фракцій намагався не відставати лише «БПП «Солідарність» та «Опозиційний блок». Майже не представлені або не представлені взагалі – «Об’єднання «Самопоміч» (20), «Народний фронт» – 0 та Радикальна партія – 0. Натомість одним з лідерів стає позапарламентська політична сила – Аграрна партія України, яка висунула на цих виборах більше 100 кандидатів, обійшовши парламентські політичні сили. За нею слідують такі політичні сили, як УКРОП та «Наш край».

Відзначимо, що в Громадянській мережі ОПОРА працює «гаряча лінія», на яку можназвертатися в разі виникнення проблем чи потреби консультацій щодо виборів–(044) 591-44-44(вартість дзвінків згідно з тарифами вашого оператора).