Херсонські ОСББ просять уряд та ВР повернути обіцяні кошти

9 Жовтня 2017 08:22

economics.lb.ua

Понад півтисячі об’єднань співвласників багатоквартирних будинків Херсона стурбовані своїм фінансово-господарським станом напередодні опалювального періоду. Річ у тім, що в місті й області виникла значна заборгованість державного бюджету перед місцевими бюджетами в частині погашення заборгованості за нараховані субсидії мешканцям багатоповерхівок.

Із 14 млрд гривень, виділених на погашення заборгованості по субсидіях, внесені зміни до Закону України «Про Державний бюджет України на 2017 рік» передбачають збільшення обсягу субвенції Херсонській області на 4,75 млн грн, тоді як потреба становить 482,5 млн в області, а в обласному центрі — 154,5 млн грн. Станом на 01.07.2017 року фактичні видатки з пільг та субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг у м. Херсоні склали 422,2 млн грн і перевищили обсяг затвердженої субвенції з державного бюджету на 154,5 млн грн, у тому числі 0,7 млн грн по пільгах та 153,8 млн грн по субсидіях, зокрема підприємствам з утримання житлового фонду, ОСББ — 6,1 млн грн. У зв’язку з цим голови херсонських ОСББ звертаються до уряду та Верховної Ради з відкритим листом, у якому просять погасити заборгованість за нараховані субсидії.

«Через щомісячне зростання заборгованості по пільгах і субсидіях погіршується фінансово-господарська діяльність ОСББ, ми не можемо, як планували, проводити роботи в рамках програми «Тепла оселя», оскільки нестабільне фінансування не дає змоги залучати та ефективно використовувати кредитні кошти на впровадження енергозберігаючих технологій, — звертаються у листі до уряду голови херсонських ОСББ. — На жаль, із взірцевих господарів ми перетворюємося на боржників — перед електро-, водо-, газопостачальними підприємствами, і це негативно позначається на іміджі, ефективності установ та такого успішного у нашому місті руху».

«Звертаємося до вас з проханням терміново вирішити питання щодо погашення заборгованості у сумі 154,5 млн грн та повного забезпечення асигнуваннями видатків місцевих бюджетів у 2017 році та наступних бюджетних роках на здійснення заходів з виконання державних програм соціального захисту населення, що здійснюють за рахунок субвенції з державного бюджету до місцевих бюджетів в частині оплати наданих пільг та житлових субсидій населенню», — зазначають мешканці багатоквартирних будинків.

Іван АНТИПЕНКО, «День»