Аграрне рейдерство: Херсонщина серед “лідерів”

6 Вересня 2017 08:11

Найбільше випадків аграрного рейдерства спостерігається в центральних областях України –  Херсонській, Миколаївській, Кіровоградській та Дніпропетровській областях.

Про це розповіла заступник міністра юстиції Олена Сукманова на прес-конференції в Укрінформі.

“Найбільш “гарячими” регіонами по кількості звернень і кількості дійсних порушень — це Центральна Україна, тобто місця скупчення сільськогосподарських земель: Херсонська, Миколаївська, Кіровоградська, Дніпропетровська області”, – зазначила Сукманова.

Водночас, за її словами, практично відсутні випадки аграрного рейдерства у Закарпатській та Івано-Франківській областях.

Сукманова зауважила, що завдяки роботі антирейдерських аграрних штабів, до яких входять представники Міністерства юстиції, облдержадміністрацій, МВС, Держгеокадастру та профільних асоціацій і які працюють у всіх регіонах вже протягом двох тижнів, 21 звернення щодо рейдерства було передано в правоохоронні органи й порушено п’ять кримінальних справ.

Крім того, урядовець уточнила, що окремі справи порушують ще й за окремими зверненнями громадян.

“Ми обробили близько двох тисяч звернень громадян, зробили більше 300 виїздів по регіонах, збираємо людей у сільські ради, виставляємо намети, консультуємо, поширюємо інформацію про діяльність антирейдерських аграрних штабів, щоб люди знали, куди звертатися”, – пояснила заступник міністра.

При цьому вона наголосила, що не всі питання, із якими громадяни звертаються до антирейдерських штабів чи мобільних груп стосуються “класичного рейдерства”. Зокрема, серед проблемних питань Сукманова виокремила також ситуації, коли люди просто не реєструють договори оренди, підписують двічі договори оренди земельної ділянки з різними орендарями, є випадки підписання договорів оренди на мертвих громадян тощо.

“Є випадки не рейдерства, а крадіжки врожаю, коли вночі на поле заганяються комбайни і просто збирають чужий врожай”, – додала урядовець.

Також вона розповіла, що антирейдерським аграрним штабам вдалося запобігти декільком силовим зіткненням на полях.

Разом з тим, Сукманова запевнила, що тенденція до збільшення рейдерства в агросфері не спостерігається і нагадала, що антирейдерські штаби працюватимуть в усіх областях України до 15 листопада.

Як повідомлялося раніше, 9 серпня уряд підтримав ініціативу Мін’юсту щодо створення в регіонах оперативних штабів, покликаних боротися зі спробами рейдерських захоплень земель та зібраного урожаю.

Джерело: Укрінформ