В ОТГ Херсонської області про пожежну безпеку дбають завчасно

2 Серпня 2017 06:21

В області залишається гострою проблема відновлення і створення команд місцевої пожежної охорони. Адже йдеться про забезпечення протипожежного захисту у населених пунктах, віддалених від міст і районних центрів. Проблема набула більшого розмаху під час процесу створення об’єднаних територіальних громад. Адже ОТГ одним з пріоритетних завдань ставлять перед собою підвищення рівня захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій. Громади, що добровільно об’єдналися, отримали реальні можливості самостійно вирішувати питання місцевого значення, у тому числі і питання пожежної безпеки.

Це добре розуміють і в Мирненській об’єднаній територіальній громаді Каланчацького району. Тому на сьогоднішній день тут вже отримали схвальне рішення на рівні сесії районної ради про створення місцевої пожежної охорони. Як зазначив селищний голова Андрій Сучок, наразі триває процедура реєстрації, навчають майбутній персонал. Далі – вирішення питання по коштах на утримання пожежної команди, забезпечення її матеріально-технічної бази. За задумом, ОТГ орендуватиме пожежне депо, машини у Каланчацького комбінату хлібопродуктів. У виграші будуть усі – і комбінат, і ОТГ, і навколишні села, що не входять до складу громади, але до них довше за часом їхатиме професійний пожежний підрозділ.

Начальник Каланчацького районного сектору ГУ ДСНС області Олександр Бабич зазначає, що відстань до найвіддаленішого населеного пункту складає 40-45 км і, враховуючи стан доріг, час прибуття до місця події у сільській місцевості затягується. Тільки цього року на території Мирненської громади зареєстровано понад 30 пожеж і загорянь, а втрати і збитки залежать напряму від швидкості прибуття вогнеборців за місцем виклику. Та й взагалі, за словами головного районного рятувальника не може бути щасливої громади без нормальної безпеки. А вона по своїй значущості знаходиться з такими важливими напрямками як освіта, медичне обслуговування тощо.

Є впевненість у тому, що спільними зусиллями – громада у взаємодії з зазначеним підприємством – розпочата справа по створенню місцевої пожежної охорони увінчається успіхом. Бо у кожного з них одна мета – впровадження якісно нового рівня цивільного захисту, пожежної безпеки, цілісної безпеки людей.

І поки в Каланчацькому районі добігає кінця пілотний проект по створенню першої в районі місцевої пожежної охорони, у Каховському районі вже пожинають плоди роботи таких підрозділів, зокрема, у с.Чорнянка. За статистикою, зі 100 пожеж, що сталися в районі, 10 повністю були загашені сільськими пожежними. Пожежні команди дуже ефективні – знаходячись на короткій відстані вони прибувають першими і часто-густо до прибуття професіоналів локалізують осередок загоряння. І те, що пожеж кількісно не меншає, а втрати від них значно скоротилися – бачать наочно і селяни, і керівники селищних рад. Отож, вони виправдовують себе на всі 100 відсотків, а відтак – питання про необхідність їх існування в цих населених пунктах не стоїть.

За інформацією Головного управління ДСНС України у Херсонській області