Херсонські велоактивісти провели акцію “Досить нас убивати!”

21 Липня 2017 12:31

20 липня у центрі Херсона на площі Свободи зібралися кілька десятків велоактивістів, аби провести публічну акцію «Досить нас убивати!». Велосипедисти принесли плакати з гаслами про повагу одне до одного на дорогах, дотримання ПДР та вразливість водіїв двоколісних, порівняно з іншими видами транспорту. Окрім того, учасники акції лягли на асфальт уздовж проспекту Ушакова, інсценізуючи ДТП за участі велосипедиста. Таким чином активісти хотіли звернути увагу усіх учасників дорожнього руху, а особливо водіїв авто, до ситуації, що склалася на дорогах Херсонщини і України в цілому.

Організатори з ГО «Велохерсон» зазначають, що ідея проведення акції з’явилася після жахливого ДТП на Херсонщині, у якому під колесами вантажівки загинула спортсменка Олена Савченко та серйозно травмувався ще один велосипедист Андрій Кутасов.

«Ця ДТП відбулася менше місяця тому, але з того часу вже є випадки аварій з велосипедистами: один отримав переломи кісток, нещодавно також збили дитину, у Каховці жінку з велосипедом збили на смерть… Це не можна терпіти далі, – коментує організатор акції Ярослав Концевий. – Тому наша головна мета на даному етапі – заявити, що ми не хочемо миритися з цією ситуацією та закликаємо звернути більше уваги до травматизму на українських дорогах, щоб ми і представники влади почали докладати максимум зусиль, аби звести смертельні випадки до нуля».

«Ми також розуміємо, що самі велосипедисти нерідко порушують ПДР. Це дійсно проблема. Однак ми як громадська організація постійно займаємось просвітницькою роботою, – продовжує Ярослав. – Безкоштовно роздавали спеціальні елементи на одяг, які відбивають світло, навчаємо правилам дорожнього руху, проводимо велошколу і роздаємо поліграфічну продукцію для велосипедистів».

За словами Ярослава Концевого, їхню акцію підтримали велоактивісти з інших міст. Зокрема, така ж подія відбулася у Хмельницькому, планується у Дніпрі і Новій Каховці.

Іван АНТИПЕНКО, «День», фото автора