4 липня: це цікаво знати

4 Липня 2018 08:08
www.ucse.com.ua

www.ucse.com.ua

4 липня у дохристиянські часи влаштовували похорон Ярила, який пізніше став називатися Кострубом. Ярило – Бог Сонця, що у цей час вже все засіяв і запліднив. Тому його “похорон”, означав прощання з весною та наступне її воскресіння, що символізувало майбутній врожай. Обряд здійснювався таким чином: солом’яне опудало вкладали у ночви і розігрували сцену похорон, що закінчувалася веселощами. Адже, за народним уявленням, щирий сміх здатний викликати і відродити життя.

За церковним календарем 4 липня вшановують мученика Юліана Тарсійського, священномученика Терентія. Преподобних Юлія, Юлія пресвітера та Юлія диякона, преподобного Максима Грека.

Щодо погоди, то у минулі часи помітили, якщо цей день спекотний, то грудень буде морозним.

Іменинниками 4 липня є:

Терентій, Юліан, Юлій, Максим.

4 липня народились:

1891 — Петро Панч, український письменник групи «Плуг», ВАПЛІТЕ, ВУСПП. Офіцер Армії УНР.
1893 – Данило Демуцький, український, радянський фотограф та кінооператор.

Події 4 липня:
1776 — ухвалено Декларацію незалежності США.
1631 — у Парижі відкрито перше в світі агентство зайнятості.
1941 — під час операції AB (AB-Aktion) нацистськими військами було розстріляно 45 львівських професорів. З цієї групи живим залишився тільки проф. Franciszek Groër. Гітлерівці пограбували квартири науковців і знищили чи вивезли цінні наукові матеріали вчених.
1942 — завершилася героїчна оборона Севастополя, що тривала 250 днів.

4 липня відзначають:

День судового експерта

Чи знаєте ви, що:

На території Криму в печерах Буран-Кая група українських археологів виявила рештки і сліди діяльності, можливо, найдавніших представників Homo sapiens. Про це повідомляє служба новин BBC.

Археологам вдалося знайти не лише зуби і кістки стародавніх людей, але й рештки тварин того часу, а також знаряддя праці. На скам’янілостях були виявлені сліди різьблення. Це говорить про те, що плоть від них, швидше за все, відокремлювалася під час ритуального обряду.

З часу відкриття печер у 1991 році на цьому місці було виявлено понад 200 людських останків, безліч артефактів і кісток різних тварин. Результати проведеного радіовуглецевого аналізу свідчать про те, що виявлені рештки належать до граветтської культури, яка була поширена на території Європи близько 28-21 тисячі років тому.

«Рідна країна»