Вчора у Херсоні відкрили пам’ятник “Прикордонникам усіх поколінь”

28 Червня 2017 10:33

Фото Івана АНТИПЕНКА

Вчора, 27 червня, у Гімназичному сквері Херсона відбулося урочисте відкриття пам’ятника «Прикордонникам усіх поколінь». Захід зібрав близько сотні гостей, серед яких – ветерани Держприкордонслужби, волонтери, представники обласної влади, народні депутати та інші.

Меморіал встановлено біля адмінбудівлі Азово-Чорноморського регіонального управління ДПСУ. Це – єдиний пам’ятник на Херсонщині, присвячений прикордонникам. Автор проекту – херсонський художник і скульптор Олександр Тепляков.

«До мене з ініціативою звернулись прикордонники. Я запропонував два ескізи, у підсумку вибрали варіант з прикордонником, який стоїть з автоматом, а поруч із ним – службовий собака, – коментує Олександр Тепляков. – Робота тривала два з половиною місяці. Обличчя і постава – моя задумка, але мені позував один прикордонник, з якого я робив правильний вигляд форми і зброї. Фігура виконана з залізобетону, покрита під бронзу фарбою, стійкою до морозів і води. Це перша моя робота на мілітарну тематику. Передусім я робив цей пам’ятник для наших городян. А прикордонники – безумовно заслуговують на те, щоб у нашому місті їх поважали і шанували. Вони несуть службу у дуже відповідальний час».

 

Нагадаємо, Азово-Чорноморське регіональне управління ДПСУ базується у Херсоні з 2014 року, після анексії Криму Росією. Бердянський і Херсонський загони управління охороняють ділянку державного кордону України та адміністративної межі з тимчасово окупованою АР Крим, що включає адміністративні території Миколаївської, Херсонської, Запорізької областей.

Безпосередньо охорону та пропуск через державний кордон та адміністративну межу здійснюють 16 відділів прикордонної служби, які структурно входять до складу прикордонних загонів, 2 окремі бойові прикордонні комендатури, 1 окремий відділ та 1 мобільна прикордонна застава. Прикордонний контроль здійснюється у 15 пунктах пропуску, 5 пунктах контролю та 3 контрольних пунктах.

Іван АНТИПЕНКО, «День», фото автора