Вирощування бавовнику на Херсонщині має значні перспективи

9 Червня 2017 10:44

Фото: diarionoticias.info

Півстоліття тому в Херсонській області під бавовником було зайнято понад 140 тис. га площ. Зараз ця культура лишилась забутою, хоча саме в цьому регіоні є великий нереалізовний потенціал її вирощування.

Колись херсонські виробники бавовни отримували вже до 93, 94% природно розкритих коробочок, а деякі окремі сорти — і до 97%. Доморозний збір врожаю на Херсонщині становив до 80% всього врожаю. Тонна бавовняного волокна на світовому ринку становила від $1400 до $1800.Навіть якщо взяти мінімальний врожай бавовника в 10 ц/га і хоча б половину розкритих природним чином коробочок, то й це може принести $200 чистого прибутку з кожного гектара. Якщо врахувати, що вирощувати бавоник можна на солончаках та неродючих пісках, де зараз взагалі не ведеться господарська діяльність, то цей показник є доволі непоганим.

Але, окрім волокна бавовни, 70% урожаю складає насіння, з якого отримують бавовняну олію. А вегетативну масу рослини використовують для виробництва пелет. Отримують з бавовника й лимонну кислоту. Також це цінна сировина для хімічної та оборонної галузей, адже целюлозне волокно бавовнику використовують для виробництва пороху та інших речовин.

Є в Україні і напрацювання в селекції бавовника. Український сорт Дніпровський 5 значно перевершував за усіма показниками колись поширений тут болгарський сорт Белі-Ізвор.

Щоправда, для відродження бавовництва на Херсонщині потрібно «небагато» — всього лише запустити в роботу майже зруйнований Херсонський бавовняний комбінат та налагодити випуск збиральних комбайнів на такому ж недієздатному комбайновому заводі.

Джерело: SuperAgronom