Херсонські пацієнти з ВІЛ отримуватимуть терапію у районних лікарнях

6 Червня 2017 08:22

ФОТО З АРХІВУ «Дня»

Днями у Херсонській поліклініці ім. Є.Є. Карабелеша відбувся прес-брифінг з нагоди запуску послуги з призначення та видачі антиретровірусної терапії (АРТ) для лікування ВІЛ-інфікованих у поліклініках міста. Відтепер, за словами головного лікаря міської клінічної лікарні ім. Є.Є. Карабелеша Алли Малицької, пацієнти з ВІЛ отримуватимуть АРТ-препарати з лікування ВІЛ-інфекції в звичайних поліклініках Корабельного, Дніпровського та Суворовського районів міста.

«Йдеться про більш ніж 714 пацієнтів, які зможуть отримувати життєво необхідне лікування поруч з домом. Це дозволить не переривати лікування, адже таким чином людина стає безпечною і не може інфікувати інших», — зазначила Малицька. У рамках пілотного проекту «Сталість ВІЛ-послуг», який впроваджується за підтримки проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії», близько ста сімейних лікарів пройшли навчання з тестування на ВІЛ та призначення антиретровірусної терапії хворим.

«Ми змогли налагодити зручну для пацієнта систему надання медичних послуг. Тепер херсонці можуть в рамках одного закладу пройти тестування на ВІЛ, проконсультуватися та отримати АРТ-лікування, яке дозволить жити і далі повноцінним життям. Люди не витрачатимуть час та гроші на пересування містом, адже всі послуги, в тому числі лікування АРТ, надаються безоплатно», — прокоментував херсонський міський голова Володимир Миколаєнко.

Відтепер лікування АРТ доступно в таких поліклініках Херсона: КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Є. Є. Карабелеша», КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім. О. С. Лучанського», КЗ «Херсонська міська клінічна лікарня ім. Афанасія і Ольги Тропіних», КУ «Обласний наркологічний диспансер».

Довідка «Дня». Пілотний проект «Сталість ВІЛ-послуг» впроваджується у Херсоні спільно з Херсонською міською радою, Департаментом охорони здоров’я Херсонської ОДА та Херсонською міською громадською організацією «Асоціація XXI століття» в рамках проекту USAID «Реформа ВІЛ-послуг у дії». Однією з головних цілей пілоту є запровадження моделі сталого надання ВІЛ-послуг на місцевому рівні, що дозволить найбільш ефективно використовувати ресурси для боротьби з епідемією ВІЛ/СНІДу.

Іван АНТИПЕНКО, «День»