Найкращі місця для травневого відпочинку на Херсонщині

11 Травня 2017 06:03

«День» зібрав найкращі місця для травневого відпочинку на Херсонщині.

ЧОМУ ХЕРСОНЩИНА?

Попри збільшення туристичного потоку на Херсонщину минулого року, для багатьох внутрішніх туристів область залишається малодослідженою. За офіційними даними, які озвучували в ОДА, у 2016 році Херсонщину відвідала рекордна кількість туристів — близько 3,5 мільйона, що на 700 тисяч людей більше, ніж у 2015 році. Регіон приваблює недорогим сімейним відпочинком та оздоровленням дітей на узбережжях Чорного та Азовського морів. Цього року в області чекають ще більше гостей.

УРОЧИЩЕ ПОБЛИЗУ С. СОЛОНЦІ ЗДИВУЄ ЦІКАВИМ ПОЄДНАННЯМ ЛІСУ, ЯКИЙ РОСТЕ ПРОСТО З МАЛЕНЬКИХ ОЗЕР

Херсонська область має ще чимало природних атракцій, які здивують як прихильників активного відпочинку, так і охочих насолодитися краєвидами у медитативній атмосфері, попиваючи трав’яний чай із похідного термоса.

Як не перетворити чудові сонячні дні на банальну «майовку» з шашликами? Де можна відчути різні стихії в радіусі 30 — 50 км? І які саме привабливі місця варто відвідати на Херсонщині? Про це ми розкажемо у короткому огляді кількох туристичних локацій регіону.

ОЛЕШКІВСЬКІ ПІСКИ

Олешківські піски — універсальне місце, де кожен знайде свій варіант відпочинку. Це — найбільший піщаний масив у Європі, що розташований за 30 — 40 км від Херсона. Добратися до пісків можна по трасі Е-97, минувши Олешки і звернувши ліворуч перед с. Раденськ. Якщо їхати власним авто — краще позашляховиком.

Піски існували тут здавна, але Олешківська пустеля у нинішньому вигляді з’явилася порівняно недавно — через випасання величезних отар овець у ХІХ ст., які знищили траву, звільнили піски, а вітрова ерозія дала їм можливість розширюватися. Утримують пустелю, яка в діаметрі має розмір близько 15 км, штучно насаджені ліси.

В ОЛЕШКІВСЬКИХ ПІСКАХ МОЖНА ДРАЙВОВО ПРОВЕСТИ ЧАС НА КВАДРОЦИКЛАХ

Сотні хвилястих барханів (або кучугур, як кажуть місцеві) простягаються під горизонт. Деякий час здається, що ти потрапляєш на інший континент. І це почуття має застерегти незнайомця від непродуманого маршруту. Добре, коли температура повітря не вище +20 С. Однак у літню спеку пісок може прогріватися до 70 градусів. І в пошуках затінку неважко заблукати. Саме тому варто знати деякі правила і мати кілька обов’язкових речей під рукою: 1) не йти самому в пустелю вперше, 2) не відставати від провідника, 3) мати закрите високе взуття і закритий одяг, 4) обов’язково мати 1 л води на особу і трохи їжі, 5) додаткову батарею для мобільного і фотоапарат. Ці маленькі поради допоможуть вам насолодитися краєвидами Олешківських пісків, не зазнати значних труднощів і привезти додому море емоцій. Окрім того, любителі драйву і швидкості можуть взяти напрокат кілька квадроциклів і промчати пустелею з вітерцем.

ГОРИ БІЛЯ МОРЯ

Херсонська область цікава тим, що тут представлені різні природні об’єкти і рельєфи. Здавалося б: які гори і яке море можна побачити у степовому краї? Та ще й після пустелі?

Гори і лиман зустрічаються у Білозерсокому районі між селами Станіслав і Олександрівка. Звичайно, це не Карпати й не Альпи, про які, можливо, подумав читач. Але всього за кілька кілометрів від степу можна зустріти красиві глиняні масиви з урвищами, які сягають до 50 м углиб. Своїми жовтуватими грудьми станіславські скелі впираються у берег Дніпро-Бузького лиману.

НЕПОДАЛІК С. ОЛЕКСАНДРІВКА (ТРОХИ ДАЛІ ЗА СТАНІСЛАВОМ) У ПОЛІ СТОЇТЬ ВЕРХНІЙ ХАБЛОВСЬКИЙ МАЯК, ЗВЕДЕНИЙ 1952 РОКУ. СПОРУДА КРАСИВО ВИРІЗНЯЄТЬСЯ ПОСЕРЕД СТЕПУ І ПРИВЕРТАЄ УВАГУ

Вид із вершин на лиман — дивовижний. Саме зараз тут розквітають тисячі ірисів, кульбабок та інших різнобарвних квітів і трав. Вони створюють неймовірний букет запахів, які заряджають позитивною енергією. Відкривати купальний сезон ще зарано, хоча можна й спробувати. Тут можна і медитувати, і влаштувати маленький пікнік, після якого не забувайте прибрати сміття, і зустріти неймовірний захід сонця над лиманом. Знов-таки, обов’язково візьміть фотоапарат і монопод для селфі.

Станіславські гори — ідеальний варіант туру вихідного дня, куди можна поїхати з друзями навіть на велосипедах чи добратися рейсовим автобусом. А якщо почитати про історію цих місць і сусідніх сіл, подорож буде ще більш пізнавальною.

ПЛАВНІ

Якщо Херсон — кінцева точка вашого маршруту, але все одно тягне на природу, то красиві краєвиди можна побачити буквально за кілька кілометрів від багатоповерхівок і міського трафіку. Щоправда, доведеться попрацювати веслами.

ПРОГУЛЯНКА ПЛАВНЯМИ ДНІПРА — НЕДОРОГИЙ ТА ЦІКАВИЙ СПОСІБ ПОБУВАТИ В МАЛЬОВНИЧИХ МІСЦЯХ ЛИШЕ ЗА КІЛЬКА КІЛОМЕТРІВ ВІД МІСТА

Початок травня — ідеальний час для відкриття сезону байдарок і походів плавнями Дніпра. Знайти прокат байдарок нескладно в інтернеті і соцмережах. Залишилось зібрати друзів, переправитись човном від набережної біля проспекту Ушакова на інший бік Дніпра — і почати мандрівку тихими рукавами дніпровських приток і маленькими єриками. Довжина маршруту залежить від вашої витривалості і бажання. Якщо через півгодини походу треба привал — не проблема. Поруч завжди знайдеться зелений берег, куди можна пристати на пікнік, або дачні причали, де можна попросити води у місцевих чи спитати напрямок руху. Але не зловживайте цим спілкуванням. Дачники теж приїхали відпочивати.

Спостерігайте за природою. Прозора вода, в якій видно мальків риб. Уже скоро на річковій гладі лежатимуть широкі листя лілій і їхні біло-жовті квіти. А зараз вони лише тягнуться до сонця з-під води. Поки що не надокучають комарі. Дерева майже одягли зелень. Відростає молодий очерет.

В невисокому темпі за годину-півтори можна перетнути Кардашинський лиман і дістатися до красивого урочища поблизу с. Солонці. Тут тихо і затишно: широкі галявини, лісок, озерця, з яких ростуть старі дерева, біля пасіки гудуть бджоли. І знову вибір за вами — гуляти поміж краєвидів, шукати нові береги на байдарці, відпочивати вже тут чи неквапливо повертатися в місто. Вибирайте і подорожуйте. Емоції від відкриття нових красивих місць залишаться з вами назавжди.

Іван АНТИПЕНКО, «День», фото автора