Боротьба з амброзією: чим для Херсона корисний досвід Запоріжжя?

11 Травня 2017 20:11

Раніше ми повідомляли, що на сьогоднішній день у Херсоні робоча група розробляє проект Програми боротьби з амброзією. Проект буде на найближчій сесії винесено на розгляд депутатського корпусу. Необхідність розробки Програми боротьби з амброзією викликана відсутністю комплексної системи боротьби з карантинними рослинами, насамперед амброзією полинолистою, яка набула значного поширення на території міста і негативно впливає на довкілля. Якою буде Програма поки не відомо.

Варто відзначити, що існує три види методів боротьби з амброзією:  механічний, хімічний та фітоценотичний. На думку більшості експертів механізованим способом боротися з амброзією немає сенсу – результату не буде. Це лише збільшить площу ураження. Тому актуальним є питання про закупівлю препарату, який знищує рослини – причому, за вигідною для міського бюджету ціною.

Як один з варіантів успішної боротьби з амброзією ми приводили приклад Запоріжжя,  де застосовують хімічний метод боротьби. У Запоріжжі проводилися спостереження за результатами застосування засобу грунтопокращувального «Агростоп» ТМ «Алергостопамброзія». Зазначений засіб – органо-мінеральна речовина. З’ясовано, що засіб дійсно ефективно справляє пригнічуючий вплив на ріст та розвиток рослин амброзії, сприяє усиханню, опаданню листя й відмиранню кореневої системи.

Завдяки наявності у складі засобу органічної складової, відновлюються біологічні характеристики ґрунту. Наявність натурального мінерального продукту заповнює в ґрунті дефіцит макро- і мікроелементів.

Запорізьким державним медичним університетом проведені дослідження оцінки безпеки застосування засобу грунтопокращувального. В результаті проведених досліджень встановлено, що засіб грунтопокращувальний відноситься до IV класу токсичності (малотоксичні сполуки). Тобто відповідає вимогам безпеки на товари побутової хімії.

Згідно висновку робочої групи (по м. Запоріжжя) грунтопокращувальний засіб «Агростоп» ТМ «Алергостопамброзія» дійсно ефективно справляє пригнічуючий вплив на ріст та розвиток рослин амброзії, сприяє усиханню, опаданню листя й відмиранню кореневої системи. Тоді, як скошування рослин амброзії має ефект лише протягом першого тижня. На другий тиждень спостерігається відновлення росту рослини, при цьому кожна рослина дає 3-5 молодих пагонів, які відразу починають квітнути.

“Препарат є безпечним – це підтверджено медиками і, водночас, ефективним – це підтверджують аграрії”, – так дію препарату прокоментував Начальник управління з питань екологічної безпеки Запорізької міськради Золотарьов Г.А.

Заступник Запорізького міського голови з питань діяльності виконавчих органів ради Еделєв В.Г. також наголошує на ефективності та безпечності грунтопокращувального засобу «Агростоп» ТМ «Алергостопамброзія».