Херсонська ЗОШ стане постачальником до національної енергосистеми

5 Травня 2017 11:30

«Зелена школа», збудована у с. Антонівка неподалік Херсона за сучасними енергозбережними технологіями, показала ефективні результати енергоспоживання за підсумками попереднього опалювального сезону. Про це повідомляють на порталі «Децентралізаційний марафон» у Facebook. Зокрема, експлуатація нової енергоефективної споруди площею 1,2 тисячі квадратних метрів обійшлася майже в 10 разів дешевше, ніж сусідній звичайний корпус з такою ж площею.

Електроенергією новий корпус забезпечували нові сонячні батареї, а опаленням — тепловий насос. Старий корпус обігравала звичайна твердопаливна котельня. Тільки на закупівлю вугілля та торф’яних брикетів у минулому опалювальному сезоні витратили 178,8 тисячі гривень, недешево обійшлася й електрика.

Разом з тим «зеленій школі» вдалося не лише значно зекономити, а й заробити. Невдовзі Антонівська ЗОШ планує стати єдиним навчальним закладом України, що постачатиме електроенергію для національної енергосистеми. В теплий період, коли на Херсонщині багато сонячних днів, сучасні геліобатареї на даху нового навчального корпусу виробляють набагато більше енергії, ніж потрібно для потреб школи. Тож її продаватимуть по «зеленому тарифу», а кошти від такої вигідної справи направлятимуть на потреби школи. Вони стануть у пригоді на утеплення будівлі старого корпусу, де сьогодні навчається 130 учнів, що здешевить її обігрів. Підготовку відповідного пакету документів для виходу на енергоринок уже розпочато. Для цього потрібно буде підготувати та надати технологічну схему енергопостачання, отримати сертифікати на обладнання тощо.

Нагадаємо, «зелена школа» в Антонівці збудована завдяки підтримці представництва НЕФКО в Україні в межах програми фонду «Північна ініціатива гуманітарної підтримки та енергоефективності». Заклад збудовано за співфінансування з Фінляндії (3,5 млн грн) та Херсонської міської ради (2 млн грн). У новому корпусі школи можуть навчатися до 200 дітей — вдвічі більше, ніж раніше. Новий корпус передбачає сім класів, спальню, ігрову кімнату, читальний та актовий зали, туалети з душовими кабінами.

Іван АНТИПЕНКО, «День»