Понад 3 тисячі гостей взяли участь у відкритті туристичного сезону на Херсонщині

4 Травня 2017 10:36

Фото Олександра КОРНЯКОВА

На території колишньої Кам’янської Січі, що поблизу с. Республіканець Бериславського Херсонщини пройшли народні гуляння з нагоди початку туристичного сезону. Аби привернути увагу до унікальної пам’ятки, вже кілька років на початку травня тут влаштовують міні-фестиваль з творчими виступами, національною кухнею, козацькими майстер-класами та іншими забавами.

Цьогоріч Камянську Січ відвідали понад 3 тисячі гостей з Херсонщини та інших регіонів України. Для них організували кілька розважальних майданчиків: козацький, де відбувались показові бої козаків та ігри для усіх бажаючих; фольклорна сцена, де грали музичні гурти; фуд-корт, де можна було посмакувати кулішем, приготованим за старовинними козацькими рецептами.

Також відбувся Всеукраїнський фізкультурно-патріотичний фестиваль школярів «Козацький гарт-2017» за участі понад 250 школярів, які демонстрували свою козацьку силу та вміння.

Попри загальну атмосферу свята, в соцмережах херсонці висловили чимало незадоволення організацією свята. Передусім, це стосується підвезення гостей, поганого стану доріг до туристичного об’єкту, відсутністю достатньої інфраструктури на місці. Зокрема, було мало місця, де можна було сховатися від спеки.

Довідка. Кам’янська Січ – військово-адміністративний центр запорозького козацтва в 1-й третині 18 ст. Розміщувався при впадінні Кам’янки в Дніпро. Січ була заснована в 1709 запорозькими козаками. Її володіннями визнавалися землі від Кам’янки, Олешок, Переволочної та Очакова понад Дніпром і Чорним морем до Буджака. Козаки мали право збирати мито з перевозів на Дніпрі і Бузі. Відомо, що Кам’янська Січ була укріплена валом і ровом.

У Січі знаходились похідна церква, курені, кількість яких майже дорівнювала їх кількості на Чортомлицькій Січі. В 1711 р. за наказом царя Петра І Кам’янська Січ була знищена. Після розгрому запорожці заснували Олешківську Січ, а в 1728 знову осіли в Кам’янці, де до перенесення на р. Підпільну ще сім років перебувала Січ.

На території колишньої Січі досі збережений могильний хрест, де похований кошовий отаман, один із засновників Олешківської Січі Кость Гордієнко. Територія Кам’янської Січі має статус філії національного музею-заповідника «Хортиця».

Іван АНТИПЕНКО, «День», фото Олександра КОРНЯКОВА