«Електронна охорона здоров’я» – і на Херсонщині

19 Квітня 2017 11:21

ФОТО ЄВГЕНА КРАВСА

Департамент охорони здоров’я Херсонської ОДА розробив регіональну цільову програму «Електронна охорона здоров’я», яка розрахована на 2017—2020 роки. Проект програми депутати обласної ради мають розглянути на найближчому пленарному засіданні сесії.

Основною метою програми є підвищення якості надання медичних послуг населенню області, створення умов для якісних і доступних медпослуг за допомогою безперервного збору інформації, обміну даними та взаємодії між лікувальними закладами області. Для цього в кожному районі, об’єднаних територіальних громадах та містах планують запровадити електронні інформаційні технології при центрах первинної медико-санітарної допомоги.

Зокрема, як зазначено в проекті програми, передбачається купівля обладнання для ДАТА-центру та центрів первинної медико-санітарної допомоги і їх складових: лікарських амбулаторій та фельдшерсько-акушерських пунктів. Планується «забезпечення лікарів у всіх райцентрах автоматизованими робочими місцями, створення локальних мереж у закладах з підключенням до інтернету, розроблення технічного завдання на побудову комплексної системи захисту медичної інформації, створення реєстру пацієнтів на рівні села, селища, селища міського типу, міста та в цілому по області, організацію електронної реєстратури, медичних карт пацієнта, електронних рецептів, листків непрацездатності, а також інші заходи».

Фінансувати програму пропонують із обласного, міських районних та бюджетів ОТГ. Всього протягом чотирьох років на заплановані заходи програми хочуть витратити 74 мільйони 267 тисяч гривень, із яких 16,2 мільйона — кошти обласного бюджету, а всі інші — місцевих. У 2017 році фінансування програми передбачається розміром 22,1 млн грн.

Наприклад, цього року планують сформувати відділ електронної охорони здоров’я в обласному інформаційно-аналітичному центрі медичної статистики кількістю 34 особи. Сюди ж закуплять комп’ютери, програмне забезпечення, сервери та інше обладнання. Паралельно планується закупівля обладнання для міських і районних медичних центрів.

Іван АНТИПЕНКО, «День»