У Херсоні презентували книгу «Кримські татари як корінний народ»

13 Квітня 2017 10:24

Книга «Кримські татари як корінний народ» Наталії Беліцер

У Херсоні в середу 12 квітня відбулася презентація книги «Кримські татари як корінний народ» українського вченого, експерта у сфері проблем корінних народів Наталії Беліцер.

Як повідомляє Крим.Реалії, на заході, з якого розпочався цикл презентацій у регіонах України, були присутні приблизно сто осіб. Серед них – представники регіонального й міського Меджлісу кримськотатарського народу, громадських організацій, національно-культурних товариств, а також учені, студенти, громадські діячі.

У своєму виступі Наталія Беліцер розповіла, що розвиток корінних народів України аналізується у книзі з позицій як українських реалій, так і міжнародного права. Автор акцентувала увагу на тому, що українська концепція розвитку корінних народів передбачає створення національно-територіальних автономій. У той час, як у Росії все зводиться до національно-культурної автономії й у народів майже немає права на самовизначення. Вона також зазначила, що історія кримськотатарського народу розглядається в книзі з точки зору його боротьби за право мати своє національно-територіальне утворення.

«Сподіваюся, що книгу переведуть на російську й англійську мови. Вже зараз її перекладають турецькою й азербайджанською мовами завдяки волонтерам-ентузіастам», – розповіла вчена.

Наталя Беліцер також подякувала причетним до створення книги.

«Якби не наполегливість Вельдара Шукурджієва (кримськотатарського активіста – КР), якщо б не його впевненість у тому, що така книга може бути написана й видана, вона навряд чи б вийшла у світ. Також я дуже вдячна народному депутату України, Уповноваженому Президента України у справах кримськотатарського народу Местафі Джемілєву, який написав дуже зворушливу передмову до книги», – сказала Наталія Беліцер.

Наступна презентація книги відбудеться сьогодні, 13 квітня, в Генічеську. У ній, крім автора, повинна взяти участь заступник голови Держслужби України у справах Криму й Севастополя Зарема Озенбаш.

Книга «Кримські татари як корінний народ» вийшла за підтримки організації «Кримський дім» у «Національному газетно-журнальному видавництві».